Pályán a Peking-3B

Kapcsolódó

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Újabb sikeres műholdindítást hajtott végre Kína – az ázsiai ország egy Hosszú Menetelés-2D típusú rakétával állította pályára a Peking-3B (Beijing-3B) elnevezésű távérzékelési szatellitet. A felbocsátásra augusztus 24-én, magyar idő szerint kora reggel 5 óra 1 perckor került sor a Shanszi-tartománybeli Tajjüan Űrközpontból. A Hszinhua (Xinhua) állami hírügynökség jelentése szerint a műholdat a tervezett pályára állította a rakéta utolsó fokozata, így teljes sikerrel zárult a küldetés.

A rakéta indulása Tajjüanból. Kép forrása: Beijing-3B – CZ-2D – Taiyuan – August 24, 2022 (03:01 UTC) (nasaspaceflight.com)

A Peking-3B műholdat az Aerospace Dongfanghong Satellite Co. Ltd. iroda fejlesztette ki, a pályára állításért pedig a Shanghai Academy of Spaceflight Technology (SAST) volt a felelős. Az űreszközt egy nagyjából 500 kilométer magas napszinkron pályára állította a rakéta, így egy adott földrajzi hely felett mindig ugyanabban az időben halad el a műhold. Ennek köszönhetően sokkal könnyebben lehet összehasonlítani és kiértékelni a műholdképeket, amiket a fedélzeti berendezések készítenek.

Bár a szerkezetről kevés publikus információ érhető el, annyit tudunk róla, hogy nagy felbontású űrfelvételeket fog majd készíteni Föld körüli pályáról, melyeket többek közt mezőgazdasági, földgazdálkodási, környezetvédelmi és városfejlesztési célokra használhatnak majd fel Kínán belül, és a nemzetközi piacon.

A műholdat a CAST-3000E szabvány alapján építették, hatszögletű kialakítással. Az energiaellátásért három kihajtható napelemszárny felel, a meghajtást és a pályakorrekciókat pedig a műhold a saját fedélzeti hajtóműveivel tudja biztosítani. A Peking-3B már a második darab a szériában, a Peking-3A-t tavaly júniusban állították pályára. Külön kiemelték a műholdat tervezői, hogy gyorsan konfigurálható, így percek-másodpercek alatt képes új célpontokat találni. A műholdak felbontása nagyjából 50 cm/pixel, ami vetekszik az amerikai kereskedelmi műholdak képeinek minőségével is.

A Peking-3B számítógépes ábrázolása. Kép forrása: Beijing-3B – CZ-2D – Taiyuan – August 24, 2022 (03:01 UTC) (nasaspaceflight.com)

Dark mode powered by Night Eye