Pályán a Peking-3B

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

Újabb sikeres műholdindítást hajtott végre Kína – az ázsiai ország egy Hosszú Menetelés-2D típusú rakétával állította pályára a Peking-3B (Beijing-3B) elnevezésű távérzékelési szatellitet. A felbocsátásra augusztus 24-én, magyar idő szerint kora reggel 5 óra 1 perckor került sor a Shanszi-tartománybeli Tajjüan Űrközpontból. A Hszinhua (Xinhua) állami hírügynökség jelentése szerint a műholdat a tervezett pályára állította a rakéta utolsó fokozata, így teljes sikerrel zárult a küldetés.

A rakéta indulása Tajjüanból. Kép forrása: Beijing-3B – CZ-2D – Taiyuan – August 24, 2022 (03:01 UTC) (nasaspaceflight.com)

A Peking-3B műholdat az Aerospace Dongfanghong Satellite Co. Ltd. iroda fejlesztette ki, a pályára állításért pedig a Shanghai Academy of Spaceflight Technology (SAST) volt a felelős. Az űreszközt egy nagyjából 500 kilométer magas napszinkron pályára állította a rakéta, így egy adott földrajzi hely felett mindig ugyanabban az időben halad el a műhold. Ennek köszönhetően sokkal könnyebben lehet összehasonlítani és kiértékelni a műholdképeket, amiket a fedélzeti berendezések készítenek.

Bár a szerkezetről kevés publikus információ érhető el, annyit tudunk róla, hogy nagy felbontású űrfelvételeket fog majd készíteni Föld körüli pályáról, melyeket többek közt mezőgazdasági, földgazdálkodási, környezetvédelmi és városfejlesztési célokra használhatnak majd fel Kínán belül, és a nemzetközi piacon.

A műholdat a CAST-3000E szabvány alapján építették, hatszögletű kialakítással. Az energiaellátásért három kihajtható napelemszárny felel, a meghajtást és a pályakorrekciókat pedig a műhold a saját fedélzeti hajtóműveivel tudja biztosítani. A Peking-3B már a második darab a szériában, a Peking-3A-t tavaly júniusban állították pályára. Külön kiemelték a műholdat tervezői, hogy gyorsan konfigurálható, így percek-másodpercek alatt képes új célpontokat találni. A műholdak felbontása nagyjából 50 cm/pixel, ami vetekszik az amerikai kereskedelmi műholdak képeinek minőségével is.

A Peking-3B számítógépes ábrázolása. Kép forrása: Beijing-3B – CZ-2D – Taiyuan – August 24, 2022 (03:01 UTC) (nasaspaceflight.com)

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye