Pályán a Peking-3B

Kapcsolódó

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Gyorshír: Hazaindult a Szojuz MSz-22

A sérült hűtőkörrel rendelkező Szojuz űrhajósok helyett 218 kg...

A nap képe #1058 – Az Apollo-15 legénysége

A Life magazin 1971. június 11-i számából származó képen...

Újabb sikeres műholdindítást hajtott végre Kína – az ázsiai ország egy Hosszú Menetelés-2D típusú rakétával állította pályára a Peking-3B (Beijing-3B) elnevezésű távérzékelési szatellitet. A felbocsátásra augusztus 24-én, magyar idő szerint kora reggel 5 óra 1 perckor került sor a Shanszi-tartománybeli Tajjüan Űrközpontból. A Hszinhua (Xinhua) állami hírügynökség jelentése szerint a műholdat a tervezett pályára állította a rakéta utolsó fokozata, így teljes sikerrel zárult a küldetés.

A rakéta indulása Tajjüanból. Kép forrása: Beijing-3B – CZ-2D – Taiyuan – August 24, 2022 (03:01 UTC) (nasaspaceflight.com)

A Peking-3B műholdat az Aerospace Dongfanghong Satellite Co. Ltd. iroda fejlesztette ki, a pályára állításért pedig a Shanghai Academy of Spaceflight Technology (SAST) volt a felelős. Az űreszközt egy nagyjából 500 kilométer magas napszinkron pályára állította a rakéta, így egy adott földrajzi hely felett mindig ugyanabban az időben halad el a műhold. Ennek köszönhetően sokkal könnyebben lehet összehasonlítani és kiértékelni a műholdképeket, amiket a fedélzeti berendezések készítenek.

Bár a szerkezetről kevés publikus információ érhető el, annyit tudunk róla, hogy nagy felbontású űrfelvételeket fog majd készíteni Föld körüli pályáról, melyeket többek közt mezőgazdasági, földgazdálkodási, környezetvédelmi és városfejlesztési célokra használhatnak majd fel Kínán belül, és a nemzetközi piacon.

A műholdat a CAST-3000E szabvány alapján építették, hatszögletű kialakítással. Az energiaellátásért három kihajtható napelemszárny felel, a meghajtást és a pályakorrekciókat pedig a műhold a saját fedélzeti hajtóműveivel tudja biztosítani. A Peking-3B már a második darab a szériában, a Peking-3A-t tavaly júniusban állították pályára. Külön kiemelték a műholdat tervezői, hogy gyorsan konfigurálható, így percek-másodpercek alatt képes új célpontokat találni. A műholdak felbontása nagyjából 50 cm/pixel, ami vetekszik az amerikai kereskedelmi műholdak képeinek minőségével is.

A Peking-3B számítógépes ábrázolása. Kép forrása: Beijing-3B – CZ-2D – Taiyuan – August 24, 2022 (03:01 UTC) (nasaspaceflight.com)

Dark mode powered by Night Eye