Pályára állítva a Kuiper műhold-konstelláció első két egysége

Kapcsolódó

Új teherszállítási és hőpajzs technológiák a NASA támogatásával

Két amerikai kisvállalkozás, név szerint a Canopy Aerospace Inc.,...

A nap képe #1305 – Herbig-Haro 797

A James Webb űrteleszkóp közeli infravörös kamerájának (NIRCam) felvétele...

Ezt nem láttuk jönni: a Jeff Bezos vezette Amazon három indítással bízta meg a SpaceX-et

A Kuiper internetszolgáltató műholdak a Starlink vetélytársaként működnek majd,...

Angola csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Immáron 33 nemzetet számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis Bulgária...

Az orosz kormányzat jóváhagyta a kínai holdbázis-projektben való együttműködés ratifikálását

Az eddigi szándéknyilatkozat után immár hivatalos szintre emelik az...

Ma este, magyar idő szerint 20:06-kor sikeresen elstartolt az Amazon megbízásából egy Atlas-V hordozórakéta, mely a Kuiper internetszolgáltató műhold-konstelláció első két egységét juttatta Föld körüli pályára. A műholdpárost eredetileg egy Vulcan szállította volna, ám ahogyan azt korábbi cikkünkben olvashattátok, annak többszöri csúszása indokolttá tette a változtatást.

Az Atlas-V megbízhatósága eddig sem volt kérdéses, de idei második útján ismét bebizonyosodott, hogy megfelelő „kezekben” volt a hasznos teher. A start helyszínét a floridai SLC-41 adta, sok egyéb, úgymint a szatellitek súlya nem került nyilvánosságra a misszió titkossága miatt. Ami bizonyos, hogy a hordozó 501-es konfigurációját használták, mely 5 méter átmérőjű áramvonalazó raktérborítást, 0 db szilárd hajtóanyagú GEM (Graphite Epoxy Motor) segédrakétát, és a második, Centaur fokozaton 1 db RL10C-1 hajtóművet takar. Utóbbinak köszönhetően az Atlas-V 8123 kg-ot képes alacsony Föld körüli pályára (LEO) szállítani, így tehát a műholdak össztömege valahol ezen érték alatt lehet.

A ULA, és az általunk is közvetített élő adásnak köszönhetően nyomon követhettük az elemelkedés fázisát, valamint a fokozatok szeparációját is, melyek mindegyike hibamentesen lezajlott. Magát a hasznos teher leválást azonban már nem kísérhettük figyelemmel, hiszen mint említettük a küldetés titkosított volt. Utóbbi sikerességéről a ULA számolt be az X-en (korábban Twitter), így kijelenthető, hogy végre megkezdődött a Kuiper konstelláció kiépítése.

Közvetítésünket itt tudjátok visszanézni:

Fotó: spaceflightnow.com
Dark mode powered by Night Eye