Pályára állítva a Kuiper műhold-konstelláció első két egysége

Kapcsolódó

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A NASA-val együtt valósulhat meg az európai ExoMars küldetés

A komponenseket, amiket korábban a Roszkoszmosz gyártotta volna, az...

Ma este, magyar idő szerint 20:06-kor sikeresen elstartolt az Amazon megbízásából egy Atlas-V hordozórakéta, mely a Kuiper internetszolgáltató műhold-konstelláció első két egységét juttatta Föld körüli pályára. A műholdpárost eredetileg egy Vulcan szállította volna, ám ahogyan azt korábbi cikkünkben olvashattátok, annak többszöri csúszása indokolttá tette a változtatást.

Az Atlas-V megbízhatósága eddig sem volt kérdéses, de idei második útján ismét bebizonyosodott, hogy megfelelő „kezekben” volt a hasznos teher. A start helyszínét a floridai SLC-41 adta, sok egyéb, úgymint a szatellitek súlya nem került nyilvánosságra a misszió titkossága miatt. Ami bizonyos, hogy a hordozó 501-es konfigurációját használták, mely 5 méter átmérőjű áramvonalazó raktérborítást, 0 db szilárd hajtóanyagú GEM (Graphite Epoxy Motor) segédrakétát, és a második, Centaur fokozaton 1 db RL10C-1 hajtóművet takar. Utóbbinak köszönhetően az Atlas-V 8123 kg-ot képes alacsony Föld körüli pályára (LEO) szállítani, így tehát a műholdak össztömege valahol ezen érték alatt lehet.

A ULA, és az általunk is közvetített élő adásnak köszönhetően nyomon követhettük az elemelkedés fázisát, valamint a fokozatok szeparációját is, melyek mindegyike hibamentesen lezajlott. Magát a hasznos teher leválást azonban már nem kísérhettük figyelemmel, hiszen mint említettük a küldetés titkosított volt. Utóbbi sikerességéről a ULA számolt be az X-en (korábban Twitter), így kijelenthető, hogy végre megkezdődött a Kuiper konstelláció kiépítése.

Közvetítésünket itt tudjátok visszanézni:

Fotó: spaceflightnow.com
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye