Pályára állt az első, Törökországban gyártott Türksat műhold

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

A civil és katonai távközlési műholdat egy Falcon-9 juttatta Föld körüli pályára.

Öt nap elteltével került sor a SpaceX újabb indítására, mely a Türksat A.Ş. török telekommunikációs vállalat megbízásából valósult meg. Összességében a 10. Türksat műhold felbocsátása volt soron, de ez volt az első űreszköz, melyet Törökországban is gyártottak. A flotta 2021 decembere után bővült ismét, zsinórban ez volt a harmadik egység, melyet a SpaceX közreműködésével bocsátottak fel.

A küldetésre a B1076 jelű Falcon-9-est jelölték ki, mely 15. útjára indult magyar idő szerint éjjel 01:30-kor a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 komplexumából. A 4250 kg-os távközlési műholdat geostacionárius átviteli pályára kellett állítani, ami nem okozott gondot a rendkívüli megbízhatósági mutatókkal rendelkező rakétának. Az első fokozat az emelkedés első fázisát és a szétválást követően hibátlanul hajtotta végre visszatérését is a rá várakozó Just Read The Instructions drónhajóra az Atlanti-óceánon. 

A Türksat-6A műhold a flotta legfejlettebb és legjobban felszerelt tagja. 20 darab Ku-sávú és 3 darab X-sávú jeladóval látták el. A fő szerződött partner Tübitak Uzay cég szerint a sikeres üzembeállítást követően már 118 országban 4,5 milliárd ember számára nyújt szolgáltatást a Türksat-hálózat. 15 évre tervezett működése során kereskedelmi, civil vagy akár katonai művelethez is alkalmazható lesz.

Képek forrása: SpaceX
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye