Pár héten belül ismét repülésre alkalmas lehet a New Shepard

Kapcsolódó

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Háromból három: a Falcon-9-es továbbra is csúcsra járatva

A héten már zsinórban harmadik alkalommal emelkedett el egy...

A nap képe #1478 – Buran/MiG-25

A Buran űrrepülőgép egy MiG-25-ös vadászrepülőgép társaságában.

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A Blue Origin szuborbitális rakétája 9 hónap kényszerszünet után repülhet, miután lezárul a legutóbbi baleset kivizsgálása.

Bob Smith, a Blue Origin (BO) ügyvezető igazgatója a Financial Times által szervezett „Investing in Space” elnevezésű eseményén tett említést arról, hogy heteken belül készen állhatnak a New Shepard visszatérésére és üzemszerű repüléseinek folytatására. Ehhez természetesen még a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) engedélyére is szükség lesz, de a cég elvégezte a szükséges vizsgálatokat és módosításokat a hivatal szoros bevonásával a tavaly szeptemberi meghibásodás után, ami az NS-23 küldetés közben történt. Smith elmondása alapján „nagyon hamar rájöttek” a probléma forrására, de csak márciusban nyilatkoztak először arról, hogy hamarosan visszatérhetnek az űrugrásokhoz. Az akkor kiadott sajtóközlemény alapján a New Shepard BE-3PM hajtóművének fúvókájában szerkezeti károsodás lépett fel a túlzott hőterhelés miatt, majd a tolóerővesztés miatt a vészmegszakító rendszer megfelelő módon aktiválódott és leválasztotta az utasok nélküli kabint a rakétáról. 

A baleset nem okozott kereslet-csökkenést az űrturizmus iránt, legalább is Smith és a BO álláspontja az, hogy „egy nagyon megbízható rendszert láthattak az emberek”, és „a leválasztott kapszula akár már másnap ismét repülhetett volna”

A New Shepard NS-4 rakéta indulása az eddigi utolsó személyszállító NS-22 küldetésen. Fotó: Blue Origin
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye