Pár nap, és visszatér a CRS-28 misszió Cargo Dragonja

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

A SpaceX Cargo Dragon teherszállító űrhajója, mely a CRS-28 misszió küldetés részeként érkezett meg a Nemzetközi Űrállomásra, június 29-én, csütörtökön megkezdi visszatérését bolygónkra. A Harmony modul zenit, tehát a világűr felé néző dokkolóportjáról magyar idő szerint 18:05-kor fog lecsatlakozni a Dragon. A SpaceX földi irányítói ekkor adják majd ki a parancsot, mely magában foglalja a Draco hajtóművek beindítását is, hogy az űrhajó biztonságosan eltávolodhasson az állomástól.

A teherűrhajó másnap reggel, magyar idő szerint kb. 08:30-kor csobban majd ejtőernyők segítségével Florida partjainál. A Dragon nagyjából másfél tonna ellátmányt, és tudományos kísérleteket szállít vissza a Földre, hogy azokat gyors ütemben átszállítsák a floridai Kennedy Űrközpontban további adatgyűjtés céljából.

A küldetés során visszatérő tudományos hardverek és minták között szerepel a GRIP – Dexterous Manipulation in Microgravity szék, amelyet az ESA (Európai Űrügynökség) által támogatott GRIP és GRASP (Gravitational References for Sensimotor Performance: Reaching and Grasping) neurológiai kísérletekhez használtak. Ezen kutatások csaknem hat éve vannak az űrállomáson, és a végső tesztek 2023 elején fejeződtek be.

Ezenfelül a BioNutrients-2, a Monoclonal Antibodies, és a Myotones vizsgálatokból származó minták is helyet kaptak a fedélzeten, így azok is áteshetnek majd egy földi tudományos elemzésen.

A GRIP kísérlet, és Alexander Gerst. Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye