Pár nap, és visszatér a CRS-28 misszió Cargo Dragonja

Kapcsolódó

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Hírösszefoglaló az elmúlt napok történéseiből

Meglepően sok esemény történt vagy érkezett hír tervekről a...

A nap képe #1386 – Enterprise & Discovery

Az Enterprise és a Discovery űrsikló szemtől szemben. A...

A SpaceX Cargo Dragon teherszállító űrhajója, mely a CRS-28 misszió küldetés részeként érkezett meg a Nemzetközi Űrállomásra, június 29-én, csütörtökön megkezdi visszatérését bolygónkra. A Harmony modul zenit, tehát a világűr felé néző dokkolóportjáról magyar idő szerint 18:05-kor fog lecsatlakozni a Dragon. A SpaceX földi irányítói ekkor adják majd ki a parancsot, mely magában foglalja a Draco hajtóművek beindítását is, hogy az űrhajó biztonságosan eltávolodhasson az állomástól.

A teherűrhajó másnap reggel, magyar idő szerint kb. 08:30-kor csobban majd ejtőernyők segítségével Florida partjainál. A Dragon nagyjából másfél tonna ellátmányt, és tudományos kísérleteket szállít vissza a Földre, hogy azokat gyors ütemben átszállítsák a floridai Kennedy Űrközpontban további adatgyűjtés céljából.

A küldetés során visszatérő tudományos hardverek és minták között szerepel a GRIP – Dexterous Manipulation in Microgravity szék, amelyet az ESA (Európai Űrügynökség) által támogatott GRIP és GRASP (Gravitational References for Sensimotor Performance: Reaching and Grasping) neurológiai kísérletekhez használtak. Ezen kutatások csaknem hat éve vannak az űrállomáson, és a végső tesztek 2023 elején fejeződtek be.

Ezenfelül a BioNutrients-2, a Monoclonal Antibodies, és a Myotones vizsgálatokból származó minták is helyet kaptak a fedélzeten, így azok is áteshetnek majd egy földi tudományos elemzésen.

A GRIP kísérlet, és Alexander Gerst. Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye