Parancsnokváltás az ISS-en a Szojuz MSz-19 visszatérése előtt

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

A Szojuz MSz-19 űrhajó visszatérésére készülve ma délután Anton Skaplerov átadta a Nemzetközi Űrállomás parancsnokságát jelképező kulcsot az amerikai Thomas Marshburn-nek. A parancsnokváltásra a szokásos ceremónia során került sor, és az orosz Skaplerov meglepő módon csak angolul mondta el a beszédét (általában két nyelven zajlik a kulcsátadó ünnepség). A kozmonauta a következőket mondta: „Büszke vagyok, hogy ennek a kiváló személyzetnek lehettem a parancsnoka. A Földön vannak problémák, de idefent egy csapat vagyunk. Úgy gondolom, hogy az ISS a barátság és együttműködés jelképe, az űrkutatás jövőjének a szimbóluma.”

Skaplerov átadja az ISS kulcsát Marshburn-nek

Skaplerov felsorolta még az Expedíció-66 fontosabb történéseit, és viccesen a tavaly novemberi orosz műholdelhárító teszt okozta vészhelyzetet is megemlítette: „…pár műhold meg akart minket ölni, de keményen dolgoztunk együtt..

A láthatóan jóhangulatú és baráti ceremónia után holnap reggel 9:21-kor dokkol le a Nemzetközi Űrállomásról a Szojuz MSz-19, és 13:28-kor szállnak le Kazahsztánban. Pjotr Dubrov és Mark Vande Hei űrhajósok ezzel a 355 napos űrrepülésüket fejezik be, a tavaly április 9-i indulásuk után. Vande Hei így összesen 523 napot töltött a világűrben a két űrutazása során, és amerikai csúcstartó az egyhuzamban eltöltött 355 napjával. Az orosz Pjotr Dubrovnak ez volt az első űrutazása.

Eközben Kazahsztánban már napok óta folyik az űrhajót váró mentőegységek felkészülése, a szokásoknak megfelelően egy NASA-csapat is jelen van. Reméljük, hogy nem utoljára látunk nemzetközi személyzetet visszatérni Szojuz űrhajón, és legalább a világűrben folytatódik a nemzetek együttműködése. Ennek sajnos ellentmond, hogy tegnap az orosz űrhivatal vezetője, Dimitrij Rogozin azt nyilatkozta, hogy március 31. után döntik el az együttműködés sorsát, és ennek feltétele, hogy a nyugati országok szüntessék meg a szankciókat az orosz űripari cégek ellen… Az eddigi politikai történések szerencsére elkerülték az ISS-en való együttműködést, reméljük, hogy ez nem változik.

A mentőcsapatok egyik eligazítása Karagandában, a Kozmonauta Hotelben

A holnapi visszatérés élő közvetítése

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye