Parancsnokváltás az ISS-en a Szojuz MSz-19 visszatérése előtt

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

A Szojuz MSz-19 űrhajó visszatérésére készülve ma délután Anton Skaplerov átadta a Nemzetközi Űrállomás parancsnokságát jelképező kulcsot az amerikai Thomas Marshburn-nek. A parancsnokváltásra a szokásos ceremónia során került sor, és az orosz Skaplerov meglepő módon csak angolul mondta el a beszédét (általában két nyelven zajlik a kulcsátadó ünnepség). A kozmonauta a következőket mondta: „Büszke vagyok, hogy ennek a kiváló személyzetnek lehettem a parancsnoka. A Földön vannak problémák, de idefent egy csapat vagyunk. Úgy gondolom, hogy az ISS a barátság és együttműködés jelképe, az űrkutatás jövőjének a szimbóluma.”

Skaplerov átadja az ISS kulcsát Marshburn-nek

Skaplerov felsorolta még az Expedíció-66 fontosabb történéseit, és viccesen a tavaly novemberi orosz műholdelhárító teszt okozta vészhelyzetet is megemlítette: „…pár műhold meg akart minket ölni, de keményen dolgoztunk együtt..

A láthatóan jóhangulatú és baráti ceremónia után holnap reggel 9:21-kor dokkol le a Nemzetközi Űrállomásról a Szojuz MSz-19, és 13:28-kor szállnak le Kazahsztánban. Pjotr Dubrov és Mark Vande Hei űrhajósok ezzel a 355 napos űrrepülésüket fejezik be, a tavaly április 9-i indulásuk után. Vande Hei így összesen 523 napot töltött a világűrben a két űrutazása során, és amerikai csúcstartó az egyhuzamban eltöltött 355 napjával. Az orosz Pjotr Dubrovnak ez volt az első űrutazása.

Eközben Kazahsztánban már napok óta folyik az űrhajót váró mentőegységek felkészülése, a szokásoknak megfelelően egy NASA-csapat is jelen van. Reméljük, hogy nem utoljára látunk nemzetközi személyzetet visszatérni Szojuz űrhajón, és legalább a világűrben folytatódik a nemzetek együttműködése. Ennek sajnos ellentmond, hogy tegnap az orosz űrhivatal vezetője, Dimitrij Rogozin azt nyilatkozta, hogy március 31. után döntik el az együttműködés sorsát, és ennek feltétele, hogy a nyugati országok szüntessék meg a szankciókat az orosz űripari cégek ellen… Az eddigi politikai történések szerencsére elkerülték az ISS-en való együttműködést, reméljük, hogy ez nem változik.

A mentőcsapatok egyik eligazítása Karagandában, a Kozmonauta Hotelben

A holnapi visszatérés élő közvetítése

Dark mode powered by Night Eye