Partneri együttműködést kötött a NASA és a Blue Origin

Kapcsolódó

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Hírösszefoglaló az elmúlt napok történéseiből

Meglepően sok esemény történt vagy érkezett hír tervekről a...

A nap képe #1386 – Enterprise & Discovery

Az Enterprise és a Discovery űrsikló szemtől szemben. A...

A NASA 2021. március 9-én jelentette be, hogy a Blue Origin által fejlesztett New Shepard segítségével szeretnék szimulálni a Hold gravitációs viszonyait annak érdekében, hogy tesztelni tudják a Holdra irányuló küldetések során használt technológiák megfelelő működését.

A Blue Origin által fejlesztett New Shepard. Fotó: Blue Origin

A Hold gravitációja mindössze 1/6-a Földünk gravitációjának, ennek reprodukálása (különösen tartósabb ideig) földi körülmények között nehézkes, és csak néhány másodpercig, a hasznos teher méretének korlátozásával lehetséges.

Erre a problémára jelenthet megoldást a Blue Origin által fejlesztett és már több alkalommal is tesztelt New Shepard rakéta és (némi átalakítás után) annak kapszulája. A tervek szerint a 2022 végén induló kísérletek a járművet szuborbitális repülés során az RCS (Reaction Control System) segítségével fogják a saját tengelye körül forgatni, kezdetben 11 fordulat/perces sebességgel, ezzel több, mint 2 percen át tartó, folyamatos, a Hold gravitációjának megfelelő körülményeket generálva, így kitéve a kapszula rakományát kísérő égitestünk tömegvonzásának.

A Blue Origin kapszulája belülről, amely hamarosan különböző tesztelni kívánt eszközöknek is helyszínéül szolgálhat. Fotó: Blue Origin

A szimuláció hozzájárul az Artemis-program keretében használt új fejlesztésű eszközök és technológiák teszteléséhez, valamint a lehetőséget később a NASA Flight Opportunities programjában szélesebb körben is elérhetővé kívánják tenni.

Dark mode powered by Night Eye