Partneri együttműködést kötött a NASA és a Blue Origin

Kapcsolódó

Újabb Ingenuity küldetés, újabb rekord

Szeptember 25-én, a 60. repülése alkalmával újabb csúcsot ért el az Ingenuity helikopter.

Lezárult a New Shepard tavaly szeptemberi balesetének hatósági vizsgálata

A Blue Originnek 21 különböző módosítást kell eszközölnie az...

A nap képe #1241 – Az OSIRIS-REx tudományos tartálya

Az OSIRIS-REx tudományos tartálya nyitott fedéllel, amelyen látható a...

Szovjet űrkutyák – 3. rész

Elérkeztünk a harmadik kutatási szakaszhoz, amely az utolsó lépés...

Több mint egy év után ma hazatért a Szojuz MSz-23 személyzete

A Szojuz űrhajó földet érése 13:17-kor várható a Kazahsztánban...

A NASA 2021. március 9-én jelentette be, hogy a Blue Origin által fejlesztett New Shepard segítségével szeretnék szimulálni a Hold gravitációs viszonyait annak érdekében, hogy tesztelni tudják a Holdra irányuló küldetések során használt technológiák megfelelő működését.

A Blue Origin által fejlesztett New Shepard. Fotó: Blue Origin

A Hold gravitációja mindössze 1/6-a Földünk gravitációjának, ennek reprodukálása (különösen tartósabb ideig) földi körülmények között nehézkes, és csak néhány másodpercig, a hasznos teher méretének korlátozásával lehetséges.

Erre a problémára jelenthet megoldást a Blue Origin által fejlesztett és már több alkalommal is tesztelt New Shepard rakéta és (némi átalakítás után) annak kapszulája. A tervek szerint a 2022 végén induló kísérletek a járművet szuborbitális repülés során az RCS (Reaction Control System) segítségével fogják a saját tengelye körül forgatni, kezdetben 11 fordulat/perces sebességgel, ezzel több, mint 2 percen át tartó, folyamatos, a Hold gravitációjának megfelelő körülményeket generálva, így kitéve a kapszula rakományát kísérő égitestünk tömegvonzásának.

A Blue Origin kapszulája belülről, amely hamarosan különböző tesztelni kívánt eszközöknek is helyszínéül szolgálhat. Fotó: Blue Origin

A szimuláció hozzájárul az Artemis-program keretében használt új fejlesztésű eszközök és technológiák teszteléséhez, valamint a lehetőséget később a NASA Flight Opportunities programjában szélesebb körben is elérhetővé kívánják tenni.

Dark mode powered by Night Eye