Partneri együttműködést kötött a NASA és a Blue Origin

Kapcsolódó

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A NASA 2021. március 9-én jelentette be, hogy a Blue Origin által fejlesztett New Shepard segítségével szeretnék szimulálni a Hold gravitációs viszonyait annak érdekében, hogy tesztelni tudják a Holdra irányuló küldetések során használt technológiák megfelelő működését.

A Blue Origin által fejlesztett New Shepard. Fotó: Blue Origin

A Hold gravitációja mindössze 1/6-a Földünk gravitációjának, ennek reprodukálása (különösen tartósabb ideig) földi körülmények között nehézkes, és csak néhány másodpercig, a hasznos teher méretének korlátozásával lehetséges.

Erre a problémára jelenthet megoldást a Blue Origin által fejlesztett és már több alkalommal is tesztelt New Shepard rakéta és (némi átalakítás után) annak kapszulája. A tervek szerint a 2022 végén induló kísérletek a járművet szuborbitális repülés során az RCS (Reaction Control System) segítségével fogják a saját tengelye körül forgatni, kezdetben 11 fordulat/perces sebességgel, ezzel több, mint 2 percen át tartó, folyamatos, a Hold gravitációjának megfelelő körülményeket generálva, így kitéve a kapszula rakományát kísérő égitestünk tömegvonzásának.

A Blue Origin kapszulája belülről, amely hamarosan különböző tesztelni kívánt eszközöknek is helyszínéül szolgálhat. Fotó: Blue Origin

A szimuláció hozzájárul az Artemis-program keretében használt új fejlesztésű eszközök és technológiák teszteléséhez, valamint a lehetőséget később a NASA Flight Opportunities programjában szélesebb körben is elérhetővé kívánják tenni.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye