Partnerség az Arianespace és az Orbex között

Kapcsolódó

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Az európai Arianespace, valamint a brit székhelyű Orbex a mai napon bejelentették, hogy szándéknyilatkozatot írtak alá egy olyan lehetséges jövőbeli együttműködés megvitatására, amellyel a tervek szerint még inkább kielégíthetik ügyfeleik igényeit. Ez a megállapodás várhatóan különösen előnyös lehet majd azon megrendelők számára, akik kisebb konstellációkat terveznek kiépíteni, mivel a kooperáció rugalmas megoldásokat kínál az alacsony Föld körüli pályára (LEO) eljuttatott hasznos terhek számára. A kis és nagy teherbírású hordozórakéták közösen támogathatnák a leendő ügyfeleket a konstellációjukhoz szükséges műholdak pályára állításában, növelésében, valamint a szatellitek esetleges pótlásában is.

A brit székhelyű cég ez idáig már hét ügyféllel kötött kereskedelmi indítási szerződést, továbbá nagymértékű érdeklődést kapott a különféle műholdgyártóktól is. 2022 végén zárta le a C-sorozatú finanszírozási körét, amely további 40,4 millió fontot hozott a vállalatnak. 2023 májusában pedig megkezdték a Sutherland Spaceport (korábban Space Hub Sutherland) építését Skócia északi partvidékén, melynek érdekessége, hogy ez az első és egyetlen olyan űrrepülőtér a világon, amely vállalta, hogy mind az építése, és mind az üzemeltetése során teljesen szén-dioxid-semleges lesz.

Az Orbex még tavaly májusban mutatta be Prime névre keresztelt újrafelhasználható hordozórakétájának teljes méretű prototípusát. A kis méretű, legfeljebb 180 kilogrammos műholdakra specializált Prime egy 19 méteres, kétfokozatú, összesen hét hajtóművel ellátott rakéta, amelynek tervezése és gyártása az Egyesült Királyságban és Dániában zajlik. A Prime hajtóművei egyedülálló módon megújuló bioüzemanyaggal, azaz bio-propánnal működnek, amit a Calor Gas, az Egyesült Királyság vezető PB-gázszolgáltatója biztosít. Ezzel a fajta üzemanyaggal a rakéta szén-dioxid kibocsátása jelentősen lecsökken. Az Exeteri Egyetem tanulmányában kimutatta, hogy a Prime egyetlen indítása akár 96 %-kal alacsonyabb szén-dioxid kibocsátást eredményez, mint a fosszilis tüzelőanyagokat használó hasonló rendszerek. Újrafelhasználhatósága mellett a rakétát úgy tervezték, hogy sem a Földön, sem a Föld körüli pályán ne maradjon utána semmiféle törmelék vagy űrszemét.

Forrás: Orbex
Dark mode powered by Night Eye