Perseverance: következhet a 3. mintavétel

Kapcsolódó

A nap képe #1444 – A Nancy Grace Roman optikai rendszere

A Nancy Grace Roman űrteleszkóp optikai rendszere, mely 10...

Első magyarként választották be az űrkutató hírességek közé Almár Ivánt

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnökét a...

A nap képe #1443 – Szojuz MSz-25 űrhajó

Nyikolaj Csub kozmonauta lenyűgöző fotót készített az orosz szegmens...

Az Ingenuity újra munkába áll

Mint tudjuk, az Ingenuity fő küldetése véget ért, mely...

Alighogy befejeződött a Perseverance második, ezúttal sikeres mintavételi folyamata, a NASA máris bejelentette, hogy rövidesen a harmadikra is sor kerülhet. A rover ugyanis egyelőre nem hagyja maga mögött jelenlegi tartózkodási helyét, hanem egy újabb mintát kívánnak vele vetetni, ugyanabból a Rochette becenévre hallgató sziklából, amely a második mintavétel alanya volt.

A folyamat azonban némileg különbözni fog: a tervek szerint ezúttal szünet nélkül fogja a Perseverance végrehajtani a teljes műveletsort. Az előző mintavételnél a kutatók valószínűleg fokozott óvatossággal jártak el, és a mintavétel teljes folyamatát (mely egyébként ezúttal is autonóm módon zajlott) végigkísérték, illetve többször is készítettek felvételeket a marsjáró kameráival az aktuális előrehaladásról. Ennek az oka az lehetett, hogy az első mintavétel sikertelensége csak azt követően derült ki, hogy a mintavételi csövet lezárták, és elhelyezték a rover „gyomrában”.

Most viszont, a harmadik mintavétel előtt állva az előző során szerzett adatokból már tudni lehet azt, hogy a kőzet felépítése alkalmas a fúrásra és a mintavételre, tehát nincs további akadálya annak, hogy a művelet teljesen folyamatos legyen, azaz ne szakítsák meg. Ez által a teljes mintavételi folyamat (fúrástól a tárolásig) is lerövidülhet (a második mintavétel hozzávetőlegesen 1 hetet vett igénybe).

A NASA egyébként a pénteki napon magyar idő szerint este 6 órakor egy virtuális konferenciát is tart az eddig elért eredményekről, mely itt (esetleg a YouTube csatornájukon) lesz majd megtekinthető.

A Perseverance a 2. mintavétel közben. Forrás: NASA/JPL

Dark mode powered by Night Eye