Perseverance: következhet a 3. mintavétel

Kapcsolódó

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

Alighogy befejeződött a Perseverance második, ezúttal sikeres mintavételi folyamata, a NASA máris bejelentette, hogy rövidesen a harmadikra is sor kerülhet. A rover ugyanis egyelőre nem hagyja maga mögött jelenlegi tartózkodási helyét, hanem egy újabb mintát kívánnak vele vetetni, ugyanabból a Rochette becenévre hallgató sziklából, amely a második mintavétel alanya volt.

A folyamat azonban némileg különbözni fog: a tervek szerint ezúttal szünet nélkül fogja a Perseverance végrehajtani a teljes műveletsort. Az előző mintavételnél a kutatók valószínűleg fokozott óvatossággal jártak el, és a mintavétel teljes folyamatát (mely egyébként ezúttal is autonóm módon zajlott) végigkísérték, illetve többször is készítettek felvételeket a marsjáró kameráival az aktuális előrehaladásról. Ennek az oka az lehetett, hogy az első mintavétel sikertelensége csak azt követően derült ki, hogy a mintavételi csövet lezárták, és elhelyezték a rover „gyomrában”.

Most viszont, a harmadik mintavétel előtt állva az előző során szerzett adatokból már tudni lehet azt, hogy a kőzet felépítése alkalmas a fúrásra és a mintavételre, tehát nincs további akadálya annak, hogy a művelet teljesen folyamatos legyen, azaz ne szakítsák meg. Ez által a teljes mintavételi folyamat (fúrástól a tárolásig) is lerövidülhet (a második mintavétel hozzávetőlegesen 1 hetet vett igénybe).

A NASA egyébként a pénteki napon magyar idő szerint este 6 órakor egy virtuális konferenciát is tart az eddig elért eredményekről, mely itt (esetleg a YouTube csatornájukon) lesz majd megtekinthető.

A Perseverance a 2. mintavétel közben. Forrás: NASA/JPL

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye