Perseverance: Sikeres törmelékeltávolítás

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

Múlt héten számoltunk be arról, hogy a mérnökök dolgoznak annak a problémának a megoldásán, hogy pár nagyobb darab kavicsdarabka a forgótárcsa bemeneti nyílásánál akadályozta a 6. kőzetmintát tartalmazó tubus elraktározását.

A problémát okozó kőzetdarabok, ebből kettő közvetlen a forgótárcsa bemeneti nyílásánál volt található, kettő pedig az alatt ragadt be. Kép forrása: NASA/JPL

Miután képeket készítettek, hogy felmérhessék a Perseverance alatti talajt, következhetett a probléma elhárítása. Ehhez a forgótárcsát körülbelül 75 fokkal forgatták el, majd vissza az eredeti helyzetébe. A WATSON kamera képei azt mutatták, hogy a két felső kavics a folyamat során kilökődött. Ezt megerősíti az is, hogy a marsjáró alatti talajról készült újabb képek két új kavicsot mutattak a felszínen, tehát a törmelék a terveknek megfelelően teljesen átjutott a forgótárcsán és egyszerűen leesett a Mars felszínére.

A másik két kavics helyzete (amelyek a forgótárcsa alatti részen voltak megfigyelhetők) nem változott, de a földi tesztek során végzett első kísérletek azt mutatják, hogy ezeknek az elhelyezkedése nem jelenthet komolyabb problémát a forgótárcsa működésében. Ennek megerősítésére még további tesztekre és elemzésekre van szükség.

A forgótárcsa elfordításának művelete, amelynek köszönhetően sikerült eltávolítani a problémát okozó két kőzetdarabot. A másik kettő (világossal kiemelve) maradt, de a földi tesztek alapján nem jelentenek problémát. Kép forrása: NASA/JPL

A Perseverance alatti talaj, a törmelék eltávolítása előtt és után. A felvételen (jobb oldalon) látható a két mintavétel céljából fúrt lyuk a kőzeten. Kép forrása: NASA/JPL

A másik fontos művelet az volt, hogy a 6. mintavétel során begyűjtött kőzetek maradékát eltávolítsák a mintavételi tubusból, ugyanis a kutatók nem tudták megállapítani, hogy mennyi minta maradhatott a kapszulában azok után, hogy sikertelen volt a forgótárcsába való elhelyezésre tett kísérlet.

Január 15-én a robotkar úgy állította be a fúrót, hogy a 261-es számú mintavételi tubus nyitott vége körülbelül 9 fokkal a vízszintestől lefelé lejtsen. A rover fúrója elfordult, a Mastcam-Z műszerrel pedig rögzítették az eseményt, amelyen az látható, hogy kis mennyiségű begyűjtött kőzet hullott ki a mintavételi tubusból.

A 6. mintavétel során begyűjtött kőzetminta eltávolítása. Kép forrása: NASA/JPL

Később, a fúrófejet függőleges irányba állították, hogy lássák, a gravitáció hatására hullanak-e ki további kőzetminták, a Mastcam-Z felvételei pedig meg is erősítették, hogy a 261-es számú cső belseje még mindig tartalmazott némi kőzetmagot.

Hétfőn, január 17-én a csapat újabb műveletet hajtott végre a fúrófejjel, hogy megpróbáljon még több anyagot eltávolítani a tubusból, annak érdekében, hogy a következő mintavételre teljesen kiürüljön. A cső nyitott végét még mindig a felszín felé tartva lényegében 208 másodpercig rázták a tubust a fúró ütögető funkciójának segítségével. Az esemény után készült újabb felvételek azt mutatták, hogy ezzel még több mintadarab került a felszínre. Ezt követően a fúrófejet a Mastcam-Z felé fordították, hogy be lehessen tekinteni a nyitott mintavételi tubusba. Az erről készült képek azt mutatják, hogy a 6. mintavétel során begyűjtött kőzetből nagyon kevés, vagy egyáltalán nem maradt törmelék a 261-es számú tubusban, azaz sikeresen megtisztították azt az újrahasználhatóság érdekében.

A kiürített 261-es számú mintavételi tubus. Kép forrása: NASA/JPL

A Perseverance csapata a következő napokban kiértékel minden adatot, és a marsjáró folytathatja megkezdett kutatómunkáját a Jezero-kráterben.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye