Prime: az európai hordozórakéták új generációja

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Az brit székhelyű Orbex vállalat bemutatta a Prime névre keresztelt újrafelhasználható hordozórakétájának teljes méretű prototípusát. Ezzel együtt a rakéta indítóállásra való integrációját is befejezték, így a vállalat megkezdheti a tesztelési időszakot, amely lehetővé teszi az indítási eljárások fejlesztését és optimalizálását, valamint az indítással kapcsolatos folyamatok lebonyolítását. Az Orbex egyébként nemrégiben mutatta be első, Kinloss falujában található tesztindításra szánt platformját is, ami néhány mérföldre bújik meg a cég skóciai főhadiszállásától.

Forrás: Orbex

A kis méretű műholdakra specializált Prime egy 19 méteres, kétfokozatú, összesen hét hajtóművel ellátott rakéta, amelynek tervezése és gyártása az Egyesült Királyságban és Dániában zajlik. Az első fokozat hat darab hajtóművel rendelkezik, és kb. 80 km-es magasságba képes eljuttatni a hordozót. A rakéta második fokozata így csak egyetlen hajtóművet kapott, amivel a hátralévő útját fogja megtenni a kijelölt alacsony Föld körüli pályáig.

A Prime hajtóművei egyedülálló módon megújuló bioüzemanyaggal, azaz bio-propánnal működnek, amit a Calor Gas, az Egyesült Királyság vezető PB-gázszolgáltatója biztosít. Ezzel a fajta üzemanyaggal a rakéta szén-dioxid kibocsátása jelentősen lecsökken. Az Exeteri Egyetem tanulmányában kimutatta, hogy a Prime egyetlen indítása akár 96 %-al alacsonyabb szén-dioxid kibocsátást eredményez, mint a fosszilis tüzelőanyagokat használó hasonló rendszerek. Újrafelhasználhatósága mellett a rakétát úgy tervezték, hogy sem a Földön, sem a Föld körüli pályán ne maradjon utána semmiféle törmelék vagy űrszemét.

Az Orbex tervei szerint a Skócia északi partvidékén épülő új űrrepülőtérről fogja indítani rakétáit, ami a Space Hub Sutherland nevet viseli. Érdekesség, hogy ez az első és egyetlen olyan űrrepülőtér a világon, amely vállalta, hogy mind az építése, és mind az üzemeltetése során teljesen szén-dioxid-semleges lesz.

Forrás: Orbex

Dark mode powered by Night Eye