„Próbanap” az Artemis-2 személyzetével

Kapcsolódó

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

Elstartolt az első Angara-A5 nehéz hordozórakéta az Vosztocsnij Űrközpontból

Ezzel megkezdődtek az Amur indítóállás repülésfejlesztési tesztjei a nehéz...

Először került sor egy teljes műveletsorozat végrehajtására, mely egy indítás előtti felkészülést szimulált, még űrhajó nélkül.

Tegnap újabb szakaszába ért az Artemis-program első személyzetes küldetésére, az Artemis-2-re való felkészülés, ugyanis egy több lépcsős integrált földi tesztsorozat vette kezdetét a Kennedy Űrközpontban. Miközben a háttérben a kiszolgáló infrastruktúra fejlesztése és felkészítése zajlik, a küldetés személyzete is végrehajtotta első teljes indítás előtti szimulációját. Reid Wiseman, Victor Glover és Christina Koch (NASA), valamint Jeremy Hansen kanadai űrhajós lépésről lépésre elgyakorolt minden olyan műveletet, ami majd a tényleges indítás napján is vár rájuk.

A „próbanap” egészen az ébresztéstől indult a Neil Armstrongról elnevezett felkészítő épületben, ahol a reggeli után az asztronautákat beöltöztették jellegzetes narancssárga űrruhájukba, amit az Orion űrhajóban fognak viselni. Ezt követően átszállították őket az LC-39B indítóállásra a júliusban bemutatott új, elektromos autókkal, majd a mobil indítótorony tetején egészen a személyzeti híd végén kialakított ún. „fehér helyiségig” jutottak, de természetesen rakéta és űrhajó híján a beszállásra nem volt még lehetőségük. A gyakorlat így is fontos volt mind a személyzet, mind a kiszolgáló csapat számára, hogy a lehető legjobban felkészüljenek a jövő év végére kitűzött indítás napjára.

Fotók: NASA/Frank Michaux

Dark mode powered by Night Eye