„Próbanap” az Artemis-2 személyzetével

Kapcsolódó

Új teherszállítási és hőpajzs technológiák a NASA támogatásával

Két amerikai kisvállalkozás, név szerint a Canopy Aerospace Inc.,...

A nap képe #1305 – Herbig-Haro 797

A James Webb űrteleszkóp közeli infravörös kamerájának (NIRCam) felvétele...

Ezt nem láttuk jönni: a Jeff Bezos vezette Amazon három indítással bízta meg a SpaceX-et

A Kuiper internetszolgáltató műholdak a Starlink vetélytársaként működnek majd,...

Angola csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Immáron 33 nemzetet számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis Bulgária...

Az orosz kormányzat jóváhagyta a kínai holdbázis-projektben való együttműködés ratifikálását

Az eddigi szándéknyilatkozat után immár hivatalos szintre emelik az...

Először került sor egy teljes műveletsorozat végrehajtására, mely egy indítás előtti felkészülést szimulált, még űrhajó nélkül.

Tegnap újabb szakaszába ért az Artemis-program első személyzetes küldetésére, az Artemis-2-re való felkészülés, ugyanis egy több lépcsős integrált földi tesztsorozat vette kezdetét a Kennedy Űrközpontban. Miközben a háttérben a kiszolgáló infrastruktúra fejlesztése és felkészítése zajlik, a küldetés személyzete is végrehajtotta első teljes indítás előtti szimulációját. Reid Wiseman, Victor Glover és Christina Koch (NASA), valamint Jeremy Hansen kanadai űrhajós lépésről lépésre elgyakorolt minden olyan műveletet, ami majd a tényleges indítás napján is vár rájuk.

A „próbanap” egészen az ébresztéstől indult a Neil Armstrongról elnevezett felkészítő épületben, ahol a reggeli után az asztronautákat beöltöztették jellegzetes narancssárga űrruhájukba, amit az Orion űrhajóban fognak viselni. Ezt követően átszállították őket az LC-39B indítóállásra a júliusban bemutatott új, elektromos autókkal, majd a mobil indítótorony tetején egészen a személyzeti híd végén kialakított ún. „fehér helyiségig” jutottak, de természetesen rakéta és űrhajó híján a beszállásra nem volt még lehetőségük. A gyakorlat így is fontos volt mind a személyzet, mind a kiszolgáló csapat számára, hogy a lehető legjobban felkészüljenek a jövő év végére kitűzött indítás napjára.

Fotók: NASA/Frank Michaux

Dark mode powered by Night Eye