„Próbanap” az Artemis-2 személyzetével

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

Először került sor egy teljes műveletsorozat végrehajtására, mely egy indítás előtti felkészülést szimulált, még űrhajó nélkül.

Tegnap újabb szakaszába ért az Artemis-program első személyzetes küldetésére, az Artemis-2-re való felkészülés, ugyanis egy több lépcsős integrált földi tesztsorozat vette kezdetét a Kennedy Űrközpontban. Miközben a háttérben a kiszolgáló infrastruktúra fejlesztése és felkészítése zajlik, a küldetés személyzete is végrehajtotta első teljes indítás előtti szimulációját. Reid Wiseman, Victor Glover és Christina Koch (NASA), valamint Jeremy Hansen kanadai űrhajós lépésről lépésre elgyakorolt minden olyan műveletet, ami majd a tényleges indítás napján is vár rájuk.

A „próbanap” egészen az ébresztéstől indult a Neil Armstrongról elnevezett felkészítő épületben, ahol a reggeli után az asztronautákat beöltöztették jellegzetes narancssárga űrruhájukba, amit az Orion űrhajóban fognak viselni. Ezt követően átszállították őket az LC-39B indítóállásra a júliusban bemutatott új, elektromos autókkal, majd a mobil indítótorony tetején egészen a személyzeti híd végén kialakított ún. „fehér helyiségig” jutottak, de természetesen rakéta és űrhajó híján a beszállásra nem volt még lehetőségük. A gyakorlat így is fontos volt mind a személyzet, mind a kiszolgáló csapat számára, hogy a lehető legjobban felkészüljenek a jövő év végére kitűzött indítás napjára.

Fotók: NASA/Frank Michaux

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye