Probléma adódott a legújabb ViaSat műholddal

Kapcsolódó

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

A szatellit alapvető működését befolyásoló nagyméretű főantenna tartószerkezete nem nyílik megfelelően.

Néhány napja számolt be arról a ViaSat, hogy váratlan műszaki hiba lépett fel a legújabb nagyteljesítményű antennájuk beüzemelése során, egész pontosan a fő adatátjátszó antenna kinyitásával adódtak gondok. A cég azonnal elkezdett dolgozni a gyártóval közösen egy megoldáson, azonban egyelőre nem sikerült még úrrá lenni a helyzeten. A hiba nem befolyásolja a ViaSat jelenlegi szolgáltatásait, de komoly kihatással lehet az észak-Amerikai piaci céljaikra: a részvények árfolyama máris 20%-ot estek a csütörtöki tőzsdei napon.

A ViaSat-3 műholdkonstelláció a tervek szerint három egységből áll majd, amik Észak-Amerika mellett Európa és az Ázsiai-Csendes-óceáni régió számára is nagy sebességű, 3 Terabit/másodperc áteresztő képességű Internet-elérést biztosítanának együttesen, ez a jelenlegi flottához képest 500%-os növekedést jelent. Az első műholdat, a ViaSat-3 Americas-t május 1-jén állították sikeresen pályára egy Falcon Heavy-vel, a végső pálya elérése és a beüzemelés megkezdése az elmúlt hetekben zajlott és zajlik.

A műhold „szíveként” működő óriási antenna egy szintén óriási tartószerkezethez kapcsolódik, ami hasonló a James Webb űrtávcső napernyőinek tartókarjaihoz. Ahogy napjaink legerősebb űrtávcsövénél, úgy a ViaSat műholdnál is kritikus pontja a beüzemelésnek ezen tartókarok teljes kinyitása, különben az antenna sem lesz képes megfelelően kinyílni.

Forrás: ViaSat

Dark mode powered by Night Eye