Probléma adódott a legújabb ViaSat műholddal

Kapcsolódó

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A szatellit alapvető működését befolyásoló nagyméretű főantenna tartószerkezete nem nyílik megfelelően.

Néhány napja számolt be arról a ViaSat, hogy váratlan műszaki hiba lépett fel a legújabb nagyteljesítményű antennájuk beüzemelése során, egész pontosan a fő adatátjátszó antenna kinyitásával adódtak gondok. A cég azonnal elkezdett dolgozni a gyártóval közösen egy megoldáson, azonban egyelőre nem sikerült még úrrá lenni a helyzeten. A hiba nem befolyásolja a ViaSat jelenlegi szolgáltatásait, de komoly kihatással lehet az észak-Amerikai piaci céljaikra: a részvények árfolyama máris 20%-ot estek a csütörtöki tőzsdei napon.

A ViaSat-3 műholdkonstelláció a tervek szerint három egységből áll majd, amik Észak-Amerika mellett Európa és az Ázsiai-Csendes-óceáni régió számára is nagy sebességű, 3 Terabit/másodperc áteresztő képességű Internet-elérést biztosítanának együttesen, ez a jelenlegi flottához képest 500%-os növekedést jelent. Az első műholdat, a ViaSat-3 Americas-t május 1-jén állították sikeresen pályára egy Falcon Heavy-vel, a végső pálya elérése és a beüzemelés megkezdése az elmúlt hetekben zajlott és zajlik.

A műhold „szíveként” működő óriási antenna egy szintén óriási tartószerkezethez kapcsolódik, ami hasonló a James Webb űrtávcső napernyőinek tartókarjaihoz. Ahogy napjaink legerősebb űrtávcsövénél, úgy a ViaSat műholdnál is kritikus pontja a beüzemelésnek ezen tartókarok teljes kinyitása, különben az antenna sem lesz képes megfelelően kinyílni.

Forrás: ViaSat

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye