Probléma adódott a Voyager-1 fedélzeti számítógépével

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

Az utóbbi időben egyre több információ lát napvilágot a Voyager űrszondákkal kapcsolatban; szoftverfrissítés, szünetelő kommunikáció, telemetriai adatokkal összefüggő probléma. Egy friss bejelentés szerint most a Voyager-1 három fedélzeti számítógépének egyike rakoncátlankodik, mégpedig az ún. FDS (flight data system). A szonda ennek ellenére képes fogadni és végre is tudja hajtani a Földről küldött parancsokat, azonban az FDS nem kommunikál megfelelően az űreszköz egyik alrendszerével, a távközlési egységgel (TMU). Ennek pedig az a hozadéka, hogy a Voyager-1 nem küld tudományos vagy műszaki adatokat bolygónkra.

Az FDS-t egyébként arra tervezték, hogy adatokat gyűjtsön a tudományos műszerekről, valamint az űrszonda állapotáról. Ezt követően a kapott információk egyetlen adatcsomagba kerülnek, amelyet a TMU hivatott eljuttatni a Földre. Az adatok számítógépes nyelven egyesek és nullák, azaz bináris kódok formájában jelennek meg. Nemrégiben azonban a TMU elkezdett ismétlődő egyesekből és nullából álló mintát küldeni, mintha mondhatni beragadt volna. Miután minden eshetőséget megvizsgáltak és egyúttal kizártak, a Voyager csapata megállapította, hogy a probléma forrása maga az FDS. Természetesen utóbbit megpróbálták újraindítani, és visszaállítani a probléma előtti állapotba, de a Voyager-1 továbbra sem küld használható adatokat.

Jelenleg úgy fest a helyzet, hogy akár több hétbe is beletelhet a probléma orvoslására szánt terv kidolgozása, hiszen a megoldás gyakran az eredeti, több évtizedes dokumentumok tanulmányozásában rejlik. Mindezt nehezíti, hogy a földi irányítóktól érkező parancsoknak ~22,5 órára van szükségük ahhoz, hogy elérjék a Voyager-1-et, ami azt jelenti, hogy a mérnöki csapatnak 45 órát kell várnia, hogy kiderüljön az adott parancsnak megvan-e a kívánt eredménye.

Fantáziarajz a Voyager űrszondáról. Forrás: Caltech/NASA-JPL
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye