Probléma adódott az Euclid űrtávcsővel

Kapcsolódó

Harmadszor is sikerült felvenni a kapcsolatot a SLIM holdi leszállóegységgel!

A japán űreszköz bravúros teljesítménye tovább folytatódik a Hold...

Napvitorla-technológiával indult idei ötödik útjára az Electron hordozó

Újabb küldetésre (Beginning Of The Swarm) indult a Rocket...

300. alkalommal tért vissza sikeresen egy Falcon-9 első fokozat

2015. december 21. előtt még sci-fi-be illő jelenet volt,...

A nap képe #1448 – Black Brant-IX indítás

Cindy Fuentes Rosal, a NASA mérnöke búcsút int a...

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

Az Euclid beüzemelése jó úton halad, hiszen ahogyan korábban beszámoltunk róla, az űrtávcső „meglátta” az első fényt, tehát megszülettek az első mérnöki felvételek, melyek a megfelelő fókuszbeállításról árulkodnak. A beüzemelésen dolgozó csapatok továbbá megerősítették, hogy a rendszerek, a teleszkóp, valamint a különféle tudományos műszerek az elvárásoknak megfelelően vagy azokat meghaladóan működnek az űrben.

Egy valami azonban továbbra is fejtörést okoz a mérnököknek, mégpedig a pontos irányzásért felelős műszer, az FGS (Fine Guidance Sensor), aminek üzembe helyezése még nem fejeződött be teljesen. Mindez arra vezethető vissza, hogy jelenleg még hiányzik az a fajta következetesség, amellyel az érzékelő megbízható irányt ad a távcsőnek, azaz az FGS még nem érte el a kívánt szintet. Ennek megoldására intenzív munka folyik a háttérben, hiszen ahhoz, hogy az Euclid minőségben kifogástalan képeket készítsen, nagyon pontosan és stabilan kell egy bizonyos pontra fókuszálnia.

Az FGS ún. vezetőcsillagok segítségével szolgáltatja azt az irányt, ahová a távcsőnek néznie kell. Ezt az információt az űreszköz orientációját és pályamozgását vezérlő rendszer, az Attitude and Orbit Control System, röviden az AOCS használja fel. És bár mint említettük, a legtöbb rendszer jól teljesít, a PV (teljesítmény-ellenőrzés) fázis során olyan esetekre derült fény, amikor az irányítórendszer nem tudta biztosítani és fenntartani a helyes pozíciót. A probléma ugyan időszakos, de olyan gyakorisággal jelentkezik, hogy figyelmet igényel. A csapat ezzel kapcsolatban megállapította, hogy bizonyos körülmények között az FGS nem szolgáltatott megbízható információt.

A helyzet kezelése érdekében arra a döntésre jutottak, hogy leállítják a PV fázist, és szoftverfrissítésekkel próbálják megoldani a problémát, valamint módosítják a teljesítmény-ellenőrzés menetrendjét is. Természetesen a frissítések feltöltése előtt alapos tesztekre is sor kerül, addig pedig egy ideiglenes megoldással azonosítják a problémás FGS információkat, hogy az AOCS megfelelően működhessen.

Amint az új szoftver feltöltésre kerül, az üzemeltetésért felelős csapat egyhetes tesztsorozatot fog végezni, hogy megerősítést nyerjen a frissítés által kívánt hatás, tehát hogy az Euclid ismét megbízhatóan a megfigyelni kívánt területekre irányítható.

A Leonardo által gyártott FGS. Forrás: Leonardo
Dark mode powered by Night Eye