Probléma adódott az Euclid űrtávcsővel

Kapcsolódó

Official: Hungary’s astronaut will fly on Axiom-4 mission

Research astronaut Tibor Kapu will fly to the International...

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

Az Euclid beüzemelése jó úton halad, hiszen ahogyan korábban beszámoltunk róla, az űrtávcső „meglátta” az első fényt, tehát megszülettek az első mérnöki felvételek, melyek a megfelelő fókuszbeállításról árulkodnak. A beüzemelésen dolgozó csapatok továbbá megerősítették, hogy a rendszerek, a teleszkóp, valamint a különféle tudományos műszerek az elvárásoknak megfelelően vagy azokat meghaladóan működnek az űrben.

Egy valami azonban továbbra is fejtörést okoz a mérnököknek, mégpedig a pontos irányzásért felelős műszer, az FGS (Fine Guidance Sensor), aminek üzembe helyezése még nem fejeződött be teljesen. Mindez arra vezethető vissza, hogy jelenleg még hiányzik az a fajta következetesség, amellyel az érzékelő megbízható irányt ad a távcsőnek, azaz az FGS még nem érte el a kívánt szintet. Ennek megoldására intenzív munka folyik a háttérben, hiszen ahhoz, hogy az Euclid minőségben kifogástalan képeket készítsen, nagyon pontosan és stabilan kell egy bizonyos pontra fókuszálnia.

Az FGS ún. vezetőcsillagok segítségével szolgáltatja azt az irányt, ahová a távcsőnek néznie kell. Ezt az információt az űreszköz orientációját és pályamozgását vezérlő rendszer, az Attitude and Orbit Control System, röviden az AOCS használja fel. És bár mint említettük, a legtöbb rendszer jól teljesít, a PV (teljesítmény-ellenőrzés) fázis során olyan esetekre derült fény, amikor az irányítórendszer nem tudta biztosítani és fenntartani a helyes pozíciót. A probléma ugyan időszakos, de olyan gyakorisággal jelentkezik, hogy figyelmet igényel. A csapat ezzel kapcsolatban megállapította, hogy bizonyos körülmények között az FGS nem szolgáltatott megbízható információt.

A helyzet kezelése érdekében arra a döntésre jutottak, hogy leállítják a PV fázist, és szoftverfrissítésekkel próbálják megoldani a problémát, valamint módosítják a teljesítmény-ellenőrzés menetrendjét is. Természetesen a frissítések feltöltése előtt alapos tesztekre is sor kerül, addig pedig egy ideiglenes megoldással azonosítják a problémás FGS információkat, hogy az AOCS megfelelően működhessen.

Amint az új szoftver feltöltésre kerül, az üzemeltetésért felelős csapat egyhetes tesztsorozatot fog végezni, hogy megerősítést nyerjen a frissítés által kívánt hatás, tehát hogy az Euclid ismét megbízhatóan a megfigyelni kívánt területekre irányítható.

A Leonardo által gyártott FGS. Forrás: Leonardo
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye