Probléma lépett fel a BepiColombo meghajtási rendszerében

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Az Európai és a Japán Űrügynökség közös missziójával – mely a Merkúr kutatására irányul – gondok adódtak, ugyanis egy olyan probléma ütötte fel a fejét, aminek hatására az űrszonda hajtóművei nem képesek leadni maximális tolóerejüket. Természetesen az erre szakosodott csapat azonnal megkezdte a megoldások keresését, és május 7-re sikerült is a BepiColombo tolóerejét a korábbi szint 90%-ára visszaállítani, viszont ez még mindig alacsonyabb, mint kellene.

Annak érdekében, hogy jobban megérthessük a hiba forrását, tudnunk kell, hogy maga az űrszonda három részből áll: két darab tudományos szondából, és az ún. Mercury Transfer Module (MTM) egységből. Utóbbi napelemtábláit és elektromos meghajtórendszerét használják a tolóerő előállítására, ám április 26-án, a következő manőver megkezdésekor az MTM nem tudott elegendő elektromos energiát szolgáltatni a hajtóművek számára.

A csapat jelenlegi prioritásai közé tartozik, hogy a meghajtást stabilan fenntartsák a jelenlegi teljesítményszint mellett, melyet mérésekkel egészítenek ki annak kiderítésére, ez miként befolyásolja a közelgő manővereket. Ezzel párhuzamosan folytatódik a munka a probléma kiváltó okának azonosításán és a hajtóművek rendelkezésére álló teljesítmény maximalizálásán.

Ha sikerül tartani a fentebb említett szintet, a BepiColombo időben meg fog érkezni a Naprendszer legbelső bolygójához, hogy idén szeptemberben végrehajtsa a negyedik gravitációs hintamanőverét. A végleges pályára állás 2025 decemberében, a tudományos munka megkezdése pedig 2026 tavaszára várható.

A BepiColombo űrszonda illusztrációja. Forrás: ESA/JAXA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye