Probléma merült fel a Perseverance legutóbbi mintavétele során

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

December 29-én, küldetésének 306. marsi napján (sol) a Perseverance sikeresen begyűjtötte 6. kőzetmintáját. Az adatok azt mutatják, hogy a mintavétel során minden zökkenőmentesen zajlott, utána viszont a rover érzékelői anomáliát jeleztek, így a marsjáró további utasításokig megszakította a procedúrát.

A sikeresen begyűjtött, 6. kőzetminta. Kép forrása: NASA/JPL

A probléma a „Coring Bit Dropoff” névre hallgató folyamat során következett be. Ekkor a fúrófejet, a benne lévő mintavételi tubussal és az éppen begyűjtött kőzetmintával együtt kivezetik a robotkar végén található ütvefúróból, és egy forgótárcsába csúsztatják. A korábbi kőzetminták feldolgozása során a fúrófej 13,1 centimétert tett meg, mielőtt az érzékelők elkezdték volna megtapasztalni azt a fajta ellenállást, amely a forgótárcsa szerkezetével való első érintkezéskor várható. Ezúttal azonban a szenzorok a szokásosnál körülbelül 1 centiméterrel korábban jeleztek, és a vártnál nagyobb ellenállást regisztráltak.

A Perseverance csapata további adatokat és képeket kért annak érdekében, hogy kiértékelhessék, és megérthessék a problémát, amelyre nagyjából egy hetet kellett várnia a mérnököknek. Ezt követően a Perseverance számára parancsot küldtek, hogy vegye ki a fúrófejet és a mintával töltött tubust a forgótárcsából, mely január 6-án meg is történt, majd újabb képeket készítettek a különböző részegységekről.

A 6. kőzetmintát tartalmazó tubus továbbra is a robotkar végén várja a probléma elhárítását. Kép forrása: NASA/JPL

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a forgótárcsánál törmelék található. Biztosra lehet venni, hogy ezek azok a begyűjtött kőzetminták darabkái, amelyek a fúrófej lefejtésekor kipotyogtak a mintavételi tubusból (ne feledjük, ekkor a mintavételi tubus még nincs lezárva), és ezek megakadályozták, hogy a fúrófej teljesen rácsatlakozzon a forgótárcsára.

A forgótárcsa bemeneti nyílása, amelyre a robotkar végén található ütvefúró rácsatlakozik. A nyílástól lefele jól láthatóak a problémát jelentő törmelékdarabok. Kép forrása: NASA/JPL

Aggodalomra nincs ok, ugyanis a felmerülő problémával számoltak a mérnökök a tervezés során. Ez azonban az első alkalom, hogy el kell végezni a törmelék eltávolítását, így a csapat annyi időt áldoz rá, amennyi csak szükséges, annak érdekében, hogy ezek a kavicsdarabok ellenőrzött és rendezett módon távozzanak. Az adatok kiértékelése és a probléma elhárítása a hétvégén folytatódik.

Az alábbi videó második fele (kb. 1:10-től) animáción mutatja be a mintavétel és az elraktározás folyamatát. Ennek segítségével a fent leírtak könnyebben megérthetőek lesznek. A mostani probléma a videó 1:35-nél látható procedúra során következett be.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye