Probléma merült fel a Perseverance legutóbbi mintavétele során

Kapcsolódó

Forráshiány miatt szünetelteti üzemelését a Virgin Orbit

Majdnem az összes munkavállalót egy hetes kényszerszabadságra küldik. Egyre nehezebb...

Bővült a kínai Kaofen-műholdflotta is

A Kaofen 13-02 a konstelláció 32. egységeként fog pályára...

SpaceX | SES-18 & 19 küldetésprofil

Folytatódik a luxemburgi SES műhold-konstelláció bővítése, ezúttal újabb két...

Újabb hibátlan küldetést tudhat maga mögött a Rocket Lab

A múlt éjjeli indítás során két Capella-műholdat állítottak pályára. "Stronger...

A nap képe #1047 /Starship fejlesztés/ – SN10

Az SN10 prototípusnak sikerült elsőként épségben leszállnia, miután 2021....

December 29-én, küldetésének 306. marsi napján (sol) a Perseverance sikeresen begyűjtötte 6. kőzetmintáját. Az adatok azt mutatják, hogy a mintavétel során minden zökkenőmentesen zajlott, utána viszont a rover érzékelői anomáliát jeleztek, így a marsjáró további utasításokig megszakította a procedúrát.

A sikeresen begyűjtött, 6. kőzetminta. Kép forrása: NASA/JPL

A probléma a „Coring Bit Dropoff” névre hallgató folyamat során következett be. Ekkor a fúrófejet, a benne lévő mintavételi tubussal és az éppen begyűjtött kőzetmintával együtt kivezetik a robotkar végén található ütvefúróból, és egy forgótárcsába csúsztatják. A korábbi kőzetminták feldolgozása során a fúrófej 13,1 centimétert tett meg, mielőtt az érzékelők elkezdték volna megtapasztalni azt a fajta ellenállást, amely a forgótárcsa szerkezetével való első érintkezéskor várható. Ezúttal azonban a szenzorok a szokásosnál körülbelül 1 centiméterrel korábban jeleztek, és a vártnál nagyobb ellenállást regisztráltak.

A Perseverance csapata további adatokat és képeket kért annak érdekében, hogy kiértékelhessék, és megérthessék a problémát, amelyre nagyjából egy hetet kellett várnia a mérnököknek. Ezt követően a Perseverance számára parancsot küldtek, hogy vegye ki a fúrófejet és a mintával töltött tubust a forgótárcsából, mely január 6-án meg is történt, majd újabb képeket készítettek a különböző részegységekről.

A 6. kőzetmintát tartalmazó tubus továbbra is a robotkar végén várja a probléma elhárítását. Kép forrása: NASA/JPL

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a forgótárcsánál törmelék található. Biztosra lehet venni, hogy ezek azok a begyűjtött kőzetminták darabkái, amelyek a fúrófej lefejtésekor kipotyogtak a mintavételi tubusból (ne feledjük, ekkor a mintavételi tubus még nincs lezárva), és ezek megakadályozták, hogy a fúrófej teljesen rácsatlakozzon a forgótárcsára.

A forgótárcsa bemeneti nyílása, amelyre a robotkar végén található ütvefúró rácsatlakozik. A nyílástól lefele jól láthatóak a problémát jelentő törmelékdarabok. Kép forrása: NASA/JPL

Aggodalomra nincs ok, ugyanis a felmerülő problémával számoltak a mérnökök a tervezés során. Ez azonban az első alkalom, hogy el kell végezni a törmelék eltávolítását, így a csapat annyi időt áldoz rá, amennyi csak szükséges, annak érdekében, hogy ezek a kavicsdarabok ellenőrzött és rendezett módon távozzanak. Az adatok kiértékelése és a probléma elhárítása a hétvégén folytatódik.

Az alábbi videó második fele (kb. 1:10-től) animáción mutatja be a mintavétel és az elraktározás folyamatát. Ennek segítségével a fent leírtak könnyebben megérthetőek lesznek. A mostani probléma a videó 1:35-nél látható procedúra során következett be.

Dark mode powered by Night Eye