Problémák adódtak a James Webb űrtávcsővel

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A NASA a tegnapi napon egy rövid közleményben jelentette be, hogy problémát tapasztaltak a James Webb Űrteleszkóp MIRI, azaz a Mid-Infrared Instrument (magyarul közép-infravörös tartományban működő berendezés) műszerében.

A MIRI négy megfigyelési móddal rendelkezik. Augusztus 24-én az egyik ilyen üzemmódot, a közepes felbontású spektroszkópiát (MRS) támogató mechanizmus a tudományos megfigyeléshez történő beállítás során megnövekedett súrlódásnak tűnő jelenséget mutatott. Ez a mechanizmus teszi lehetővé a tudósok számára, hogy az MRS üzemmódban végzett megfigyelések során válasszanak a rövid, a közepes és a hosszabb hullámhosszok között. Az előzetes állapotfelméréseket és a probléma kivizsgálását követően szeptember 6-án összehívtak egy bizottságot, hogy stratégiákat dolgozzanak ki az MRS-megfigyelések mielőbbi folytatására. Az űrtávcső ezzel a móddal tett megfigyelései a probléma megoldásáig szünetelnek.

A közleményben hozzátették, hogy a JWST jó állapotban van, és a MIRI másik három megfigyelési módja – képalkotás, alacsony felbontású spektroszkópia és koronográfia – megfelelően működik, és továbbra is végeznek velük tudományos megfigyeléseket.

A James Webb űrtávcső. – Kép forrása: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye