Problémák adódtak a James Webb űrtávcsővel

Kapcsolódó

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Frissítés 05.31.: 10 napos missziójuk után az Ax-2 személyzete épségben...

A NASA a tegnapi napon egy rövid közleményben jelentette be, hogy problémát tapasztaltak a James Webb Űrteleszkóp MIRI, azaz a Mid-Infrared Instrument (magyarul közép-infravörös tartományban működő berendezés) műszerében.

A MIRI négy megfigyelési móddal rendelkezik. Augusztus 24-én az egyik ilyen üzemmódot, a közepes felbontású spektroszkópiát (MRS) támogató mechanizmus a tudományos megfigyeléshez történő beállítás során megnövekedett súrlódásnak tűnő jelenséget mutatott. Ez a mechanizmus teszi lehetővé a tudósok számára, hogy az MRS üzemmódban végzett megfigyelések során válasszanak a rövid, a közepes és a hosszabb hullámhosszok között. Az előzetes állapotfelméréseket és a probléma kivizsgálását követően szeptember 6-án összehívtak egy bizottságot, hogy stratégiákat dolgozzanak ki az MRS-megfigyelések mielőbbi folytatására. Az űrtávcső ezzel a móddal tett megfigyelései a probléma megoldásáig szünetelnek.

A közleményben hozzátették, hogy a JWST jó állapotban van, és a MIRI másik három megfigyelési módja – képalkotás, alacsony felbontású spektroszkópia és koronográfia – megfelelően működik, és továbbra is végeznek velük tudományos megfigyeléseket.

A James Webb űrtávcső. – Kép forrása: NASA

Dark mode powered by Night Eye