Problémát okozhat a VERITAS misszió indításának halasztása

Kapcsolódó

A SpaceX új felderítő műhold-konstelláció első tagját állította pályára az NRO számára

A hattagú hálózatot a Northrop Grumman-nel együtt valósítják meg...

A nap képe #1476 – Gibraltári-szoros

A Gibraltári-szoros, melyet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről örökítettek meg...

Július első két hetére szűkítette az ESA az Ariane-6 debütálásának időpontját

Jól halad az első repülésre szánt rakéta felkészítése, de...

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

A Vénuszra irányuló VERITAS küldetéssel kapcsolatban a NASA korábban úgy határozott, hogy az csak három évvel később, legkorábban 2031-ben kezdheti meg útját. Anno az ügynökség ezen döntését a Psyche késedelmeit feltáró vizsgálatokra alapozta, pontosabban annak eredményeire, ami intézményi problémákat talált a JPL-nél. Utóbbiakról azóta azt a nyilatkoztak adták, hogy „a késleltetést kiváltó problémák közül sok már megoldódott, ezek a kérdések lényegében már mögöttünk vannak.”

A múlt héten lezajlott VEXAG (Venus Exploration Analysis Group) ülésen Sue Smrekar, a projekt vezető kutatója ezzel összefüggésben azonban kifejezte aggodalmait, miszerint ez a halasztás veszélyezteti a VERITAS számára rendelkezésre álló személyzetet, kifejezetten a SAR (Synthetic Aperture Radar) berendezést kezelő szakembereket. Kifejtette azt is, hogy a NASA ugyan biztosított némi támogatást a küldetés tudományos csapatának fenntartásához, a mérnöki fejlesztésékhez azonban „nulla támogatás” állt rendelkezésre. Ennek következtében viszont az ebben az ágban dolgozó munkaerő más területre vándorolt a JPL-en belül. „Folyamatosan veszítjük el a csapat kulcsfontosságú tagjait. A kockázatunk annál nagyobb lesz, minél tovább késlekedünk, és minél tovább nem kapunk finanszírozást.” – tette hozzá.

Bár az ügynökség kérésének megfelelően a csapat továbbra is a 2031-es vagy 2032-es indítási lehetőségeit vizsgálja, van egy korábbi, és megvalósítható 2029 novemberi eshetőség is. Ez a dátum több szempontból szerencsés lenne, ugyanis a munkaerővel kapcsolatos aggályokat is eloszlatná, valamint a 2030-as évek elejére tervezett DAVINCI és EnVision missziókkal sem jelentene ütközést.

Forrás: NASA/JPL
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye