Problémát okozhat a VERITAS misszió indításának halasztása

Kapcsolódó

Új teherszállítási és hőpajzs technológiák a NASA támogatásával

Két amerikai kisvállalkozás, név szerint a Canopy Aerospace Inc.,...

A nap képe #1305 – Herbig-Haro 797

A James Webb űrteleszkóp közeli infravörös kamerájának (NIRCam) felvétele...

Ezt nem láttuk jönni: a Jeff Bezos vezette Amazon három indítással bízta meg a SpaceX-et

A Kuiper internetszolgáltató műholdak a Starlink vetélytársaként működnek majd,...

Angola csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Immáron 33 nemzetet számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis Bulgária...

Az orosz kormányzat jóváhagyta a kínai holdbázis-projektben való együttműködés ratifikálását

Az eddigi szándéknyilatkozat után immár hivatalos szintre emelik az...

A Vénuszra irányuló VERITAS küldetéssel kapcsolatban a NASA korábban úgy határozott, hogy az csak három évvel később, legkorábban 2031-ben kezdheti meg útját. Anno az ügynökség ezen döntését a Psyche késedelmeit feltáró vizsgálatokra alapozta, pontosabban annak eredményeire, ami intézményi problémákat talált a JPL-nél. Utóbbiakról azóta azt a nyilatkoztak adták, hogy „a késleltetést kiváltó problémák közül sok már megoldódott, ezek a kérdések lényegében már mögöttünk vannak.”

A múlt héten lezajlott VEXAG (Venus Exploration Analysis Group) ülésen Sue Smrekar, a projekt vezető kutatója ezzel összefüggésben azonban kifejezte aggodalmait, miszerint ez a halasztás veszélyezteti a VERITAS számára rendelkezésre álló személyzetet, kifejezetten a SAR (Synthetic Aperture Radar) berendezést kezelő szakembereket. Kifejtette azt is, hogy a NASA ugyan biztosított némi támogatást a küldetés tudományos csapatának fenntartásához, a mérnöki fejlesztésékhez azonban „nulla támogatás” állt rendelkezésre. Ennek következtében viszont az ebben az ágban dolgozó munkaerő más területre vándorolt a JPL-en belül. „Folyamatosan veszítjük el a csapat kulcsfontosságú tagjait. A kockázatunk annál nagyobb lesz, minél tovább késlekedünk, és minél tovább nem kapunk finanszírozást.” – tette hozzá.

Bár az ügynökség kérésének megfelelően a csapat továbbra is a 2031-es vagy 2032-es indítási lehetőségeit vizsgálja, van egy korábbi, és megvalósítható 2029 novemberi eshetőség is. Ez a dátum több szempontból szerencsés lenne, ugyanis a munkaerővel kapcsolatos aggályokat is eloszlatná, valamint a 2030-as évek elejére tervezett DAVINCI és EnVision missziókkal sem jelentene ütközést.

Forrás: NASA/JPL
Dark mode powered by Night Eye