Array

Progressz MSz-17 átdokkolás, MSz-18 utánpótlás küldetés az ISS-re

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

A Progressz teherűrhajók szempontjából mozgalmas időszak következik a Nemzetközi Űrállomáson.

Elsőként a Progressz MSz-17 automata átdokkolására kerül sor: magyar idő szerint október 21-én csütörtökön, 01:42-kor a teherűrhajó ledokkol az ISS Poiszk moduljáról, majd ezt követően kb. 190 km-re eltávolodik az űrállomástól, hogy kb. 24 óra múlva, október 22-én magyar idő szerint 06:23-kor ismét megközelíthesse az ISS-t és dokkolhasson a Nauka modulra. A manőver során a Progressz teherűrhajóval a Nauka hajtóanyagvezetékeinek szivárgásellenőrzését végzik el, mielőtt azokat az új modul hajtóműveivel együtt az állomás orientácójának módosítására és irányítására használnák. A Progressz MSz-17 teherűrhajó júliusban érkezett meg az ISS-re és november végén indul vissza a Földre.

A Progressz MSz-17 teherűrhajó. Forrás: NASA

A második eseményre magyar idő szerint október 28-án hajnali 2 órakor kerül sor. Ekkor indul el a Progressz MSz-18 utánpótlás küldetés a kazahsztáni Bajkonurból. A teherűrhajó közel három tonna élelemmel, üzemanyaggal és az űrállomás személyzete számára szükséges készletekkel megrakodva október 30-án szombaton hajnalban 03:34-kor dokkol a Nemzetközi Űrállomás Zvezda moduljához.

A NASA élőben közvetíti a Progressz MSz-17 Nauka modulra történő dokkolását, a Progressz MSz-18 indulását, valamint a dokkolást is.

Dark mode powered by Night Eye