Array

Progressz MSz-17 átdokkolás, MSz-18 utánpótlás küldetés az ISS-re

Kapcsolódó

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A nap képe #1496 – A „Szahara szeme”

A "Szahara szeme", mely egy különleges, ősi geológiai képződmény...

A Progressz teherűrhajók szempontjából mozgalmas időszak következik a Nemzetközi Űrállomáson.

Elsőként a Progressz MSz-17 automata átdokkolására kerül sor: magyar idő szerint október 21-én csütörtökön, 01:42-kor a teherűrhajó ledokkol az ISS Poiszk moduljáról, majd ezt követően kb. 190 km-re eltávolodik az űrállomástól, hogy kb. 24 óra múlva, október 22-én magyar idő szerint 06:23-kor ismét megközelíthesse az ISS-t és dokkolhasson a Nauka modulra. A manőver során a Progressz teherűrhajóval a Nauka hajtóanyagvezetékeinek szivárgásellenőrzését végzik el, mielőtt azokat az új modul hajtóműveivel együtt az állomás orientácójának módosítására és irányítására használnák. A Progressz MSz-17 teherűrhajó júliusban érkezett meg az ISS-re és november végén indul vissza a Földre.

A Progressz MSz-17 teherűrhajó. Forrás: NASA

A második eseményre magyar idő szerint október 28-án hajnali 2 órakor kerül sor. Ekkor indul el a Progressz MSz-18 utánpótlás küldetés a kazahsztáni Bajkonurból. A teherűrhajó közel három tonna élelemmel, üzemanyaggal és az űrállomás személyzete számára szükséges készletekkel megrakodva október 30-án szombaton hajnalban 03:34-kor dokkol a Nemzetközi Űrállomás Zvezda moduljához.

A NASA élőben közvetíti a Progressz MSz-17 Nauka modulra történő dokkolását, a Progressz MSz-18 indulását, valamint a dokkolást is.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye