Psyche űrszonda: Utazás egy fémes világba

Kapcsolódó

Harmadszor is sikerült felvenni a kapcsolatot a SLIM holdi leszállóegységgel!

A japán űreszköz bravúros teljesítménye tovább folytatódik a Hold...

Napvitorla-technológiával indult idei ötödik útjára az Electron hordozó

Újabb küldetésre (Beginning Of The Swarm) indult a Rocket...

300. alkalommal tért vissza sikeresen egy Falcon-9 első fokozat

2015. december 21. előtt még sci-fi-be illő jelenet volt,...

A nap képe #1448 – Black Brant-IX indítás

Cindy Fuentes Rosal, a NASA mérnöke búcsút int a...

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

Még kevés szó esett az oldalon az elkövetkező évek egyik legizgalmasabb küldetéséről, a NASA Psyche misszióról, ami 2022 augusztusában indul majd egy Falcon Heavy rakétával. Ha minden szerencsésen alakul, akkor egy kis személyes kötődésünk is lesz a küldetéshez, de erről majd később, lássuk is a legfontosoabb tudnivalókat az űrszondáról.

A Psyche űrszonda látványterve

Fotó: NASA/JPL

A Psyche küldetést a NASA Discovery-programjának részeként 2017-ben hagyták jóvá, a projektet a Jet Propulsion Laboratory (JPL) irányítja, míg magát az űreszközt a Maxar építi meg. A küldetés fő feladata a Psyche 16 kisbolygó meglátogatása és annak alapos vizsgálata lesz. A Psyche 16 a legnagyobb ismert M típusú kisbolygó a 222 kilométeres átmérőjével a Mars és Jupiter pályája közt található aszteroidaövben. Az M típusú kisbolygók különlegessége, hogy felszínüket nagyrészt fémes anyagok uralják. A Psyche 16 felszíne a vizsgálatok alapján vas-nikkel összetételű, ami annak köszönhető, hogy korábbi ütközések „lehámozták” a bolygó felszínét, és csak a fémes mag maradt. Ez lesz az első olyan küldetés, amit ilyen aszteroidához indítanak, innen is ered a misszió szlogenje: „Utazás egy fémes világba”.

A Psyche 16 illusztrációja

A űreszköz (melynek építése és összeszerelése már zajlik a JPL kaliforniai telephelyén) két fő részből áll: egy 3,1 x 2,4 méteres főmodulból, illetve egy 24,7 méter hosszú és 7,4 méter széles napelemtáblából áll. A szonda súlya 2,4 tonna, a meghajtásáért pedig egy „Hall-effect” típusú ionhajtómű felel majd (hasonlóan a leendő Gateway űrállomáshoz), ennek az üzemanyaga xenon lesz. A Psyche több tudományos felszerelést is visz magával: egy multifunkciós spektrométert, többfajta kamerát és képalkotót a kisbolygó részletes vizsgálatára. A kommunikációért egy x sávú antenna felel majd, de kísérleti jelleggel egy újfajta lézeres kommunikációs rendszerrel is ellátják. Ennek lényege, hogy rádióhullámok helyett a lézerfényben található fotonok szállítják majd a mélyűrből a Földre az információt – így jóval gyorsabb és hatékonyabb kommunikációra tehetnek szert.

A Psyche 2022 augusztusában indul majd Floridából, a 39A indítóállásról a SpaceX Falcon Heavy rakétájával, és kb 3,5 évet utazik majd a kisbolygóhoz. 2023 májusában halad el a Mars mellett, ami egy gravitációs löketet is ad az űrszondának. A tervek szerint 2026. január 31-én érkezik meg a Psyche 16-hoz, ahol megkezdi 21 hónapig tartó tudományos munkáját.

A Psyche építés alatt

Mint látható, tényleg egy nagyon érdekes űrmisszióról van szó, és próbálunk majd a szonda építéséről és küldetéséről folyamatosan részletesen is beszámolni. Már csak azért is (itt jön a személyes rész), mert a szonda indítását a helyszínről szeretnénk megtekinteni jövő augusztusban. A csapatból egyelőre hárman vagyunk Dáviddal és Győzővel, és már az utazást is elkezdtük tervezni, de addig még sok idő van hátra, és reméljük még többen tudnak majd csatlakozni hozzánk a szerkesztőségből. Amennyiben összejön az utazás, rengeteg exkluzív tartalommal jövünk majd a helyszínről. Régi hatalmas álmunk egy Falcon Heavy indítást élőben átélni, és ez a küldetés tökéletes lenne rá. Ki tudja, lehet még Boca Chicába is elutaznánk pár napra előtte…. #spacejunkiemenniamerika

Dark mode powered by Night Eye