Rejtélyes Falcon-9 misszió a SpaceX-től

Kapcsolódó

Official: Hungary’s astronaut will fly on Axiom-4 mission

Research astronaut Tibor Kapu will fly to the International...

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

Egy űripari mesterhármast könyvelhet el magának a SpaceX: 36 óra leforgása alatt harmadjára sikerült űrrakétát indítaniuk, ezzel kihasználva a cég három rendelkezésre álló startközpontját az Egyesült Államok keleti és nyugati partján. Magyar idő szerint ma reggel 6 óra 27 perckor indult el a sorozat utolsó rakétája a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítókomplexumából. A rakéta kompozitanyagból készült raktérborítása alatt egy meglehetősen érdekes rakomány kapott helyet: a Globalstar FM-15 amerikai távközlési műhold, valamint egy rejtélyes potyautas (vagy potyautasok), de erről kicsit később lesz szó.

A misszió már a megszokott módon hibátlanul zajlott le, és a B1061.9 első fokozat gond nélkül visszatért az Atlanti-óceánon állomásozó Just Read the Instructions drónhajóra, ami nagyjából 650 kilométerre tartózkodott a floridai partoktól. A veterán első fokozat kilencedik bevetése előtt két emberes küldetésen, az SXM-8, CRS-23, IXPE, egy Starlink, és két Transporter-misszión vett részt.

A most pályára állított Globalstar FM-15 űreszköz az amerikai Iridium-rendszerhez hasonlóan elsősorban műholdas telefonkapcsolat lebonyolításra lett tervezve, de más távközlési képességekkel is rendelkezik. A műhold tömege ~700 kilogramm, és egy 1440 km magas pályára helyezte a Falcon-9 második fokozata. További részleteket a küldetésprofilunkban olvashattok.

A küldetés érdekessége, hogy az élő adásban egy „üres” Starlink-adaptert is felfedezhettünk a Globalstar műhold adaptere mellett, ami arra utalhat, hogy egy titkosított rakományt is leválasztottak a rakétáról a keringés korábbi fázisaiban. Ez megmagyarázná azt a tényt, hogy egészen a vákuum-optimalizált Merlin-hajtómű második manőveréig (SES-2) nem mutattak élőképet a második fokozatról. További érdekesség, hogy az amerikai SDA (Space Development Agency) a SpaceX-szet korábban Starlink-műholdakra épülő, rakétacsapás-előrejelző konstelláció kiépítésével bízta meg. A SpaceX hivatalosan nem közölt információt a Globalstar műholdon kívül, ami a hasznos terheket illeti.

A Falcon-9 útja a világűr felé. Kép forrása: Joe Rimkus/Twitter (@joejrpix)

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye