Rejtett üzenetek az Orion belsejében

Kapcsolódó

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Visszatért az Orion űrhajó, ezzel együtt pedig kijelenthető, hogy az Artemis-1 küldetés is sikerrel lezárult. Mint azt tudjuk, a Holdhoz való utazás egyelőre emberi jelenlét nélkül zajlott, ám az Orion belseje koránt sem volt üres. Az „utasokról” és a hasznos terhekről már olvashattatok nálunk, ám ezúttal más megközelítésben tekintünk be a kabinba, ugyanis rengeteg apró motívumot vehettünk észre benne, melyek különféle jelentéssel bírnak. Ezek a titkos üzenetek, vagy nevezzük őket „Easter egg-nek” régóta kéz a kézben járnak a NASA-val, hiszen egészen a korai űrkutatásig nyúlnak vissza. A Voyager-1 és 2 fedélzetén pl. egy-egy aranylemez található, melyek a Földről származó hangokat és képeket tartalmazzák azok számára, akik esetleg rátalálnak az űreszközre. Az Opportunity és a Spirit marsjárók a 9/11-i ikertornyok roncsaiból származó fémet vittek magukkal, utóbbi ezenfelül a Columbia űrsikló személyzetére emlékező plakettet is. A nemrégiben a Marsra érkező Perseverance szintén különféle tárgyakat vitt magával, az emléktábláktól kezdve az ejtőernyő szövetébe mintázott bináris kirakósig. Az Artemis-1 esetében öt ilyen rejtett üzenetről beszélhetünk, melyeket most bemutatunk számotokra.

Az Orion pilótaülésétől jobbra lévő ablak felett egy madár, pontosabban egy kardinálispinty jelképe látható, mely a 2021-ben elhunyt Mark Geyer, az Orion program korábbi vezetője, a Johnson Űrközpont igazgatója és a St. Louis Cardinals amerikai baseballcsapat elkötelezett szurkolója előtt tiszteleg.

Forrás: NASA

A kabin közepén, a Callisto technológiai demonstráció felett elhelyezett „Charlie” morzejelzésű szimbólum a 2020-ban elhunyt Charlie Lundquist, az Orion korábbi helyettes programvezetőjének emlékét őrzi. Lundquist 2008-tól haláláig dolgozott az Orion programban, és meghatározó szerepet töltött be az Orion fejlesztésében.

Forrás: NASA

Az Orion és az ESA (Európai Űrügynökség) nemzetközi partnerségének bizonyítékaként közvetlenül a pilótaülés előtt és a Callisto alatt található az űrhajó Európai Szervizmoduljának (European Service Module, ESM) kifejlesztésében és megépítésében részt vevő országok országkódja. Ide tartozik az Egyesült Államok, Németország, Olaszország, Svájc, Franciaország, Belgium, Svédország, Dánia, Norvégia, Spanyolország, Hollandia, Norvégia és Franciaország.

Forrás: NASA

Az Orion menetirány szerinti jobb oldalán (starboard), és az ablak alatt a „CBAGF” felirat olvasható. A kottaolvasásban jártasak felismerhetik ezeket a „Fly Me to the Moon” című dal hangjegyeiként. Frank Sinatra 1964-es verziója az Apollo Hold-missziókhoz kötődik.

Forrás: NASA

A 18-as szám bináris kódja a pilótaülés tetején található, a NASA logótól jobbra. Ezzel tisztelegve az ügynökség űrtörténelme előtt, amikor az Apollo-program keretén belül a Holdra utaztak, valamint ezzel ünnepelve, hogy az Apollo-17 után ismét egy emberes űrhajó tér vissza a Holdhoz.

Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye