Rekord előtt áll a Parker Solar Probe

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

A NASA űrszondája, a Parker Solar Probe augusztus 21-én elszáguldott a Vénusz mellett, és a bolygó gravitációját kihasználva szeptemberben minden eddiginél közelebb kerül a Naphoz. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, augusztus elején egy pályakorrekciós manővert is végre kellett hajtania az eszköznek.

Parker Solar Probe
A Parker Solar Probe illusztrácuója, ahogy elhalad a Nap mellett. – Kép forrása: NASA

A napszondának ez volt a hatodik Vénusz körüli gravitációs hintamanővere a  tervezett hétből. A mostani esemény során a Parker Solar Probe másodpercenként több mint 24 kilométeres sebességgel haladva (86 400 km/h) 4083 km-es magasságban repült el a Vénusz felszíne felett. A manőver mintegy 9547 hm/h-val csökkentette az eszköz keringési sebességét, és megváltoztatta pályáját. Ezzel  előkészítve a szonda öt soron következő, Naphoz közeli elhaladását, amelyek közül az elsőre szeptember 27-én kerül sor. A Parker Solar Probe csillagunk minden egyes megközelítésekor, az úgynevezett perihéliumon saját sebesség- és távolsági rekordját állítja be. Ekkor mindössze 7,3 millió km-re fogja megközelíteni a Nap felszínét, miközben közel 635 369 km/h-s sebességgel halad.

A Parker Solar Probe korábban már több alkalommal is átrepült a napkoronán, értékes adatokat gyűjtve a kutatók számára. Azzal, hogy a szonda egyre közelebb kerül csillagunkhoz, számos további felfedezést tehet, amelynek köszönhetően még jobban megismerhetjük a Nap működését.

Parker Solar Probe
Animáció a Parker Solar Probe Vénusz melletti elhaladásáról. – Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye