Rekorddöntéssel egybekötött Starlink-indítás nyitotta a hetet

Kapcsolódó

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

A nap képe #1479 – Euclid űrtávcső felvételek

Az Euclid űrtávcső első, tudományos eredményeket szolgáltató felvételei. Az...

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Először repült 16. alkalommal ugyanaz a Falcon-9 első fokozat!

Bár a Starlink-felbocsátások már nem jelentenek akkora újdonságot gyakoriságuk miatt, a ma reggeli 6-5 jelzésű küldetést egy újabb rekorddöntés tette érdekesebbé: először hajtott végre 16. alkalommal repülést ugyanaz a Falcon-9, és nem is akármelyik! A főszereplő a B1058 hordozó volt, ami egy még fontosabb elsőséget mondhat magáénak, ugyanis ezzel a rakétával indított először személyzetet a világűrbe (és a Nemzetközi Űrállomásra) a SpaceX, ami a kereskedelmi emberes űrrepülések korának kezdetét is jelentette 2020. május 30-án a Demo-2 küldetés indulásával.

A Falcon-9 B1058 tizenhatodik indítása. Fotó: SpaceX

Az ikonikus NASA „kukac” logóval ellátott Falcon-9 hajtóművei magyar idő szerint 5:58-kor dübörögtek fel a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállásán. A hasznos terhet 22 darab második generációs, v2 Mini Starlink műhold jelentette, melyek elemelkedése a már megszokott megbízhatósággal zajlott le. Kisebb méretük ellenére is jóval nagyobbak és nehezebbek, mint korábbi verziójú társaik, ezért a rakéta újrahasználható módban történő repülések során jóval kevesebbet tud magával vinni, mint a v1.0 és v1.5 verziókból. A többfázisú antennarendszerrel ellátott műholdak viszont négyszer nagyobb kapacitással rendelkeznek egyenként is, így a kevesebb darabszámú felbocsátásokkal is jelentősen javul az Internet-szolgáltatás világszerte. 
De térjünk vissza még a rakétához és repüléséhez…

Az emelkedés első fázisának végét jelentő manőversorozat T+2:32-kor a kilenc darab tengerszintre optimalizált Merlin-1D hajtómű leállásával kezdődött, pár másodpercre rá szétváltak a fokozatok, ezután pedig a második fokozat egy darab vákuum hajtóműve indult be, hogy folytassa a rakéta emelését és gyorsítását. Az első fokozat megkezdte a visszatérő manővereket, és küldetésének végén tizenhatodjára is hibátlan leszállást hajtott végre a Just Read The Instructions drónhajóra, ami az Atlanti-óceánon várakozott.
A második fokozat hajtóműve pár másodperccel ezt követően állt le, majd háromnegyed órával később ismét beindult, hogy egy pályakorrekcióval a végső keringési pályát elérjék a műholdak. Végül T+1 óra 6 perccel az indítás után le is vált a 22 darab szatellit, ezzel bebiztosítva az újabb teljes sikert a SpaceX számára. 

Fotó: SpaceX

A cég tehát egy újabb fontos mérföldkövet ért el a megbízható újrahasznosíthatóság terén, a rekordot jelentő indítás mellett az első fokozat sikeres visszatérése zsinórban a 132., összességében a 206. volt, ráadásul a SpaceX zsinórban a 225. sikeres küldetését teljesítette. Ami a Starlink műholdak számát illeti, csak idén 1102 egység állt pályára, összese immár 4768 darab kering alacsony Föld körüli pályán, melyek közül 4375 darab üzemel.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye