Remekül működött az Astra Apollo Fusion hajtóműve

Kapcsolódó

Jól halad az új kínai holdrakéta hajtóművének tesztprogramja

A Hosszú Menetelés-9 óriásrakéta újrahasználható koncepcióként fog megvalósulni a...

Újabb Falcon-9 teljesítette tizenhetedik repülését

Közel egy hét szünet után hajtott végre a SpaceX...

A nap képe #1300 – Kameravédelem az űrben

A NASA egykori űrhajósa, Jack Fischer osztotta meg az...

Blue Whale-1: Dél-Korea metán meghajtású, félig újrafelhasználható hordozórakétája

A dél-koreai Perigee Space magáncégről egészen idáig még nem...

Földünk az űrből: Sós tavak

Ezúttal Kelet-Afrikában járunk, hála a Sentinel-2 missziónak, mely két...

Az Astra Space tegnap délután jelentette be, hogy első alkalommal és sikeresen gyújtották be a világűrben az általuk fejlesztett Apollo Fusion nevű hajtóművet, amit a Spaceflight vállalat Sherpa-LTE1 orbitális transzferjárművének (OTV) fedélzetén helyeztek el. A Sherpa OTV 2021. június 30-án indult a SpaceX Transporter-2 küldetésén a floridai Cape Canaveralból. Miután sikeresen a megfelelő pályára állította az összes műholdat, a Spaceflight üzembe helyezte az Apollo Fusion hajtóművét, ami az Astra első kísérletét jelenti a hajtómű Föld körüli pályán történő bevetésére.

A Sherpa-LTE hordozóeszköz ezzel az első teljesen elektromos meghajtású végfokozattá vált. A hajtóműve az Apollo Fusion által gyártott ACE (Apollo Constellation Engine), egy ionhajtómű. Érdekessége, hogy a kriptonnal és xenonnal is képes működni. Előbbivel 18, utóbbival 25 millinewton tolóerőt képes elérni azonos energiafelvétel mellett. A hajtóműről részletesebb információ a cég weboldalán, illetve az ezt tovább taglaló pdf-ben olvasható.

Az Astra 2021 júliusában vásárolta fel az Apollo Fusiont, amely „az alacsony Föld körüli pályán túli célállomások elérésére alkalmas termékek tervezésére és gyártására irányul.”

A hajtómű begyújtása. Render: Spaceflight Inc.

„A pályán történő működésből származó telemetria kiválónak tűnik, és nagymértékben megegyezik a földi tesztek eredményeivel” – nyilatkozta Mike Cassidy, az Astra termékmenedzsmentért felelős alelnöke. „A következő negyedévben várhatóan további műholdakhoz fogunk hajtóműveket szállítani, és ezek a pályán végzett tesztek eredményei további megerősítést jelentenek számos olyan program számára, amelyekhez mi szállítjuk a hajtóműrendszereket.”

„Ez az iparág első teljesen működőképes elektromos meghajtású OTV-je.” – mondta Philip Bracken, a Spaceflight műszaki alelnöke. Hozzátette, hogy „a következő generációs Sherpa OTV-ket szándékosan a maximális modularitás, rugalmasság és gyors fejlesztés jegyében terveztük, beleértve a számos innovatív meghajtási megoldást is. Az Apollo Fusion rendszerének sikeres üzembe helyezése és begyújtása megnyitja az utat a kisműholdak orbitális célállomásainak bővítése előtt, és kiemelkedő fontosságú azon célunk elérésében, hogy ügyfeleink hasznos terhei akkor és oda jussanak el az űrbe, amikor és ahová csak akarnak.”

Dark mode powered by Night Eye