Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Kapcsolódó

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az űrrepülésre már az Egyesült Államokban fog történni.

Ma reggel Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be, hogy lezárult a HUNOR-Program kiválasztási folyamata, és kiderült, ki lesz a következő magyar kutatóűrhajós.

A szakértői bizottság döntése értelmében a 32 éves Kapu Tibor lesz a fő személyzet tagja, míg a tartalék személyzetbe a 35 éves Cserényi Gyulát jelölik. A kiválasztásban számos feltétel és követelmény szerint döntöttek, rengeteg különböző teszten, próbatételen kellett átesniük a jelölteknek. 

Kapu Tibor, a következő magyar űrhajós
Cserényi Gyula

De a kiképzés nem ér véget! Tibor és Gyula az Egyesült Államokban fejezik be a kiképzést, ahol a NASA és az Axiom Space biztosítja a képzés utolsó fázisát, mindketten ugyanazt a programot kell teljesítsék. A négy eddigi jelölt közül a másik két tag, Dr. Schlégl Ádám és Szakály András a földi támogatóegység vezető munkatársaiként fogják segíteni a misszió zavartalan lebonyolítását. 

Gratulálunk a kiválasztáshoz Kapu Tibornak és Cserényi Gyulának, és természetesen a többi jelöltnek is, akik eddig eljutva bizonyították rátermettségüket, kiváló hozzáállásukat és professzionalizmusukat!

További részletek hamarosan!

A négy űrhajósjelölttel februárban készítettünk exkluzív interjút, amit itt tudtok visszanézni:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye