Rendkívüli nemzetközi űrhírek

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

Még véletlenül sincs összefüggés a mai nap és az alábbi hírek megjelenése között!

Több bejelentés is érkezett a SpaceX-től:

– Falcon-9 rakétájuk megbízhatósága és egyre gyakoribb indítása miatt úgy döntöttek, hogy pizza futárszolgálatot nyitnak a Nemzetközi Űrállomásra, ezzel is kedveskedve a fent tartózkodó űrhajósoknak. Az ISS személyzete akár telefonon, akár emailben rendelhet a PizzaX-menüből, ami előre összeállított termékként ananászos pizzát jelent, de tetszés szerint kiválasztott további egzotikus feltéteket is lehet kérni.

– Bár még a Starship fejlesztése is gyerekcipőben jár, máris egy újabb forradalmi megoldáson töri a fejét a cég: Cola-Mentos meghajtású rakétát fognak kifejleszteni, ami minden eddiginél nagyobb tolóerejű lehet a hétköznapokból jól ismert reakciónak köszönhetően. Elon Musk már jelezte is, hogy ő kívánja az elsőként indítandó rakéta üzemanyagtartályába dobni a Mentos cukorkát.

Föld körüli pályán a New Shepard kabin

Bár nem előre tervezett módon, de sikeresen Föld körüli pályára állt a Blue Origin New Shepard kapszulája, miután egy földi teszt során az Arca Space új fejlesztésű vízágyúja a vártnál kissé nagyobb erőhatást kifejtve épp az emelkedő New Shepard-öt is elérve alulról támogatta meg a járművet, mely a hirtelen sebességváltozás következtében elérte az első keringési sebességet.

További hírek az Arca Space háza tájáról

A fentebbi hír kapcsán előkerülő céggel összefüggésben is megjelent egy nem mindennapi bejelentés. A romániai székhelyű vállalat úgy döntött, hogy az EcoRocket elnevezésű, vízmeghajtású rakétáját csak és kizárólag verőfényes napsütésben hajlandó elindítani. Ennek fő okául egy új fejlesztést jelöltek meg, melyről nem sokat árult el a feltörekvő, és a versenytársaktól egyre több irigy tekintetet elnyerő Arca Space.

Nemrégiben ki is próbálták az új technológiát.

Belsős információk arról árulkodtak, hogy egy ún. szivárvány generátor áll a dolog mögött, amiről úgy nyilatkozott Dumitru Popescu, hogy így szeretnék színesebbé tenni a jövőbeli indításokat, melyből egyre többet számlálnak. Utóbbit csak halkan tette hozzá a cég alapítója. Az új fejlesztés lényegéről még annyi derült ki, hogy a start során a levegőbe jutó vízsugárra ráirányítanák a Nap fényét egy, a rakétán elhelyezett tükörlappal, így létrehozva az említett jelenséget.

Az utolsó két darab Delta IV Heavy sorsa

A ULA (United Launch Alliance) óriásrakétája hamarosan nyugdíjazásra kerül, melyből már csak 2 darab áll rendelkezésre. Az egyiket idén, a másikat pedig jövőre tervezte bevetni Tory Bruno, ám egy tegnap közzétett bejelentés szerint ezen változtatna a cég. A két különböző hasznos terhet ugyanis költséghatékonyság miatt egyszerre kívánja az űrbe juttatni a ULA. Ehhez azonban meg kell növelniük a hordozó teherkapacitását, így a két rakétát egybe építenék a mérnökök, hogy egy 6 egységből álló Delta VI Heavy öltsön alakot, mely már kellő tolóerővel rendelkezne. Tory Bruno szerint a munkálatok hamarosan elkezdődhetnek, amit személyesen, és elmondása szerint egy vadonatúj, az alkalomra vásárolt kalapban fog felügyelni.

A rakéta látványterve.
Kiválasztották a magyar űrhajós fő kutatási területét

Ahogy arról a napokban már lehetett hallani, az ESA és a hazai fél kiválasztotta a leendő magyar űrhajós kutatási projektjét, ami Szent-Györgyi Albert világhírű tudósra emlékezve paprikatermesztéssel foglalkozik majd. A Piros Arany (röviden: PA) elnevezésű kísérlet során a népszerű ételízesítő előállítását fogják vizsgálni zéró gravitációs körülmények között, ugyanis tudósok segítségével kimutatták, hogy ez tartalmazza a legtöbb, az asztronauták számára elengedhetetlen C-vitamin forrást, ráadásul a konzerváltsága pont megfelelő az űrbéli körülményekhez.

A NASA és az ESA azóta bejelentette, hogy kiválasztotta a projektet, hogy ellássa a leendő Holdbázist a kolónia lakói számára nélkülözhetetlen táplálékkal, ezért magyar asztronauta repülhet az Artemis-3 küldetés első Holdraszálló személyzetével, ráadásul, a küldetés prioritása miatt rögtön kettő is. Ez elképesztő eredmény a magyar csapattól. Az információt április 3-án jelentik be hivatalosan. Mivel ez pontosan két napra van a mai (egyébként jeles) dátumtól és a négy fős személyzetből kettő magyar indul útnak, a NASA mérlegeli, hogy két Space Launch System (SLS) rakétát indít párhuzamosan, két-két fővel, hogy a kísérletnek legyen redundanciája. A tervek szerint az egyik SLS a Freedom, a másik pedig az Independence nevet fogja viselni. A NASA a sajttájékóztatója* végén bejelentette, hogy fontolgatják a küldetés előrehozását is az Artemis-2 indítási ablakára.

*sajttájékoztatónak nevezik a Hold-küldetésekhez kapcsolódó tájékoztatókat, mivel a Hold sajtból van.

Már készül is a küldetéshez használandó egyik első fokozat.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye