Rendkívüli: Nyomáscsökkenés a Progressz MSz-21-nél

Kapcsolódó

A nap képe #1501 – OneWeb ST-31

A Szojuz-2.1b rakéta, mely 36 db OneWeb műholdat szállított...

A SpaceX és a ULA mellett immár a Blue Origin is fontos nemzetbiztonsági megbízást nyert el a Pentagontól

Az Amerikai Űrhaderő 5,6 milliárd dollár összértékben köt szerződést...

A nap képe #1500 – Apollo hőpajzs

Az Apollo űrhajó hőpajzsának, pontosabban a 350 000 különálló...

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

Frissítés!

  • Február 13. Lezárjuk hírfolyamunkat, mivel több mint egy napja nem érkezett friss hír a témában. Az ezzel kapcsolatos esetleges hírekről már egy külön cikkben számolunk majd be.
  • 19:43 Úgy tűnik, hogy a Progressz MSz-21-ből származó szivárgás kevésbé kiterjedt, mint a Szojuz MSz-22 hűtőfolyadék vesztesége, de látszólag ugyanazon a helyen történt a szivárgás. Ez a kép a NASA közvetítéséből származik, a nyilak pedig azt mutatják, hogy a napelemsor mögött valami történik. Elképzelhető, hogy a napelemen keresztül a napfény csillogását látjuk az űrbe szálló hűtőfolyadék cseppeken.

Forrás: NASA/Anatoly Zak/russianspaceweb.com

  • 18:25 A Roszkoszmosz kiadott egy videót, amelyben Szergej Krikaljov beszélt a Progressz MSz-21 helyzetéről. Krikaljov szerint a szakértők jelenleg azon gondolkodnak, hogyan vizsgálják meg részletesen a Progressz MSz-21 radiátor szivárgását, annak érdekében, hogy kiderítsék annak okát. Meg kell győződni arról, hogy ez nem egy szisztematikus hiba, mert a következő űrhajókat is érintheti. Eddig a Progressz MSz-21 helyzete nem vezetett az ISS repülési programjának változásához.
  • 18:15 A Progressz MSz-21 teherűrhajó hűtőfolyadék szivárgásának okát vizsgálják. A Progressz és az állomás közötti nyílások nyitva vannak, és az állomás fedélzetén a hőmérséklet és a nyomás normális. A hűtőkör szivárgásról értesült személyzet nincs veszélyben, és az űrállomás szokásos működését folytatja. A NASA szakemberei orosz kollégáiknak segítenek a Progressz MSz-21 hűtőfolyadék szivárgásának hibaelhárításában. A tisztviselők a Nemzetközi Űrállomás összes rendszerét figyelik, és nem követnek nyomon semmilyen más problémát – adta tájékoztatásul a NASA.
  • 17:34 Az ISS-en lévő Progressz MSz-21-ben a hőszabályozó rendszer hűtőfolyadéka szivárgott – mondta Krikaljov. Szerinte ez az incidens hasonló a Szojuz MSz-22 decemberi helyzetéhez.
  • 16:10 A Progressz MSz-21 teherűrhajó nyomáscsökkenése a vezérlőrendszerben történhetett, de erről még nincs pontos információ. Mindezt Szergej Krikaljov mondta, aki a Roszkoszmosz emberes űrprogramokért felelős ügyvezető igazgatója. Ezen felül hozzátette, hogy információi szerint ez egy hőszabályozó rendszer, de még nincs bizonyosság.

A ma reggeli sikeres Progressz MSz-22 dokkolása után, ma délután érkezett a váratlan hír a Roszkoszmosztól, hogy a Progressz MSz-21-nél nyomáscsökkenést észleltek.

A Roszkoszmosz közleménye:

„A Moszkva melletti Mission Control Center szakemberei telemetriai információk segítségével nyomáscsökkenést rögzítettek a Nemzetközi Űrállomásról február 18-án ledokkoló Progressz MSz-21 teherűrhajóban. Az űrhajó zsilipajtaja zárva van, így a Progressz MSz-21 el van szigetelve az állomás teljes térfogatától. Az elszállításra tervezett összes felszerelés már az űrhajóban van. A nyomáscsökkenés okait vizsgálják. Az ISS fedélzetén a hőmérséklet és a nyomás normális, semmi sem veszélyezteti a személyzet életét és egészségét. Ez az incidens nem befolyásolta a Progressz MSz-22 teherűrhajó ISS-hez való mai dokkolását, és nem lesz hatással az állomás jövőbeli repülési programjára sem.”

Még nem tudni, hogy pontosan mi okozta a szivárgást, jelenleg még csak találgatások születnek arról, hogy ismét a hűtőfolyadék körrel van-e valami baj. Egyelőre csak annyit tudni, hogy az okok tisztázása folyamatban van. Ha bármilyen friss fejlemények érkeznek a Roszkoszmosztól, akkor cikkünket frissítjük.

A Progressz MSz-21 indulása 2022. október 26-án. Forrás: Roszkoszmosz

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye