Rendkívüli: Statikus hajtóműteszt közben szabadult el a Tienlung-3 első fokozata

Kapcsolódó

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

A rakéta egyelőre ismeretlen okból emelkedett a levegőbe, majd a földre visszazuhanva felrobbant.

Frissítés 14:08: a Space Pioneer nemrég kiadott hivatalos közleménye szerint szerencsére nincs személyi sérültje vagy áldozata a balesetnek. A rakéta a tesztállvány rögzítőrendszerének strukturális hibája miatt emelkedett el, majd kb. 1,5 km-es magasságig jutott, ahol a fedélzeti számítógép automata rendszere leállította a hajtóműveket, zuhanni kezdett és végül a közeli hegyoldalba csapódott.


Eredeti cikk

Egy rendkívüli videófelvétel terjedt el az X-en: nagyjából egy órája tette közzé több felhasználó is azokat a képsorokat, melyeken a kínai Space Pioneer magáncég Tienlung-3 kísérleti prototípusa hajt végre egy nagyon nem tervezett repülést.

A statikus hajtóműtesztként indult művelet során egyelőre ismeretlen okból a rakéta első fokozata elszabadult a tesztállványról, a levegőbe emelkedett, majd irányítatlanul visszazuhanva a földbe csapódott és felrobbant.

A baleset számos kérdést is felvet, főleg azt, hogy miért nem volt megfelelően rögzítve az ilyenkor előírt módon a fokozat, és hogyan volt képes felemelkedni? A felvételek tanúsága szerint ez nem egy néhány másodperces teszt lett volna, hanem teljes vagy közel teljes időtartamú (tehát a hajtóművek addig üzemelnek, míg egy normál indítás során tennék, több percen keresztül). A földbe csapódás okozta nagy robbanás is annak tudható be, hogy valószínűleg az üzemanyagtartályakban még bőven nem voltak üresek. Arról nincs információ, hogy korábban végrehajtott-e a Space Pioneer rövidebb időtartamú tesztet, vagy esetleg rögtön megpróbálkoztak egy hosszabb próbával. 

Mindenesetre a cég számára nagyon nem jött jókor ez a baleset, hiszen alig pár hónap múlva indították volna az első teljes Tienlung-3-at az űrbe. Az incidens viszont jócskán visszavetheti a fejlesztést, és az sem mindegy, hogy a vagyoni károk mellett nem volt-e emberélet veszélyben. Erről egyelőre nem érkezett biztos hír, de nagyon reméljük, hogy a jármű elvesztésén kívül nem történt más, még nagyobb katasztrófa!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye