Rendkívüli: Szivárgást észleltek a Nauka modulon

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

Az ISS személyzete külső hűtőfolyadék szivárgást jelentett a Nemzetközi Űrállomás Nauka moduljából.

Frissítés!

17:15 – A következő orosz űrséta október 25-én lesz. Az űrsétát Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub fogja végrehajtani. A korábban tervezett feladatok közül szerepel a földfelszín megfigyelésére szolgáló radar felszerelése a Nauka modulra, és egy Paursz-MSzTU nanoműhold elengedése. De ami a legfontosabb, hogy a kozmonautáknak ellenőrizniük kell és le kell fényképezniük a szivárgás pontos helyét a Nauka modulon található tartalék radiátoron, a földi szakemberek számára, hogy megtudják a keletkezésének pontos okát. Az űrséta idén a hatodik és egyben az utolsó lesz az orosz program keretében, 2024-ben Kononyenko és Csub, további három űrsétát fog végrehajtani.

09:09 – Az ISS orosz szegmensén található Nauka modul külső (tartalék) radiátorának hűtőköréből történő hűtőfolyadék szivárgása, nem befolyásolta a személyzet életét, nem halasztottak el kísérleteket — számolt be Oleg Kononyenko. Elmondása szerint az MLM-en (Nauka többcélú laboratóriumi modul) kellemes a hőmérséklet, és az űrhajósoknak nem tiltották meg, hogy a futópadon edzenek, minden gyakorlatot maradéktalanul elvégeztek. Most azt várják, hogy hogyan változik a következő űrséta időpontja, a terv szerint október 25-én kellene megtörténnie.

08:40 – Tegnap este a Roszkoszmosztól megtudhattuk, hogy az áprilisban átvitt, majd májusban a Nauka modulba integrált tartalék hőcserélő radiátorról van szó. Ez a berendezés nem mai darab, ugyanis 2010. május 14-én a Rasszvet modullal együtt érkezett meg az állomásra még az Atlantis űrsikló fedélzetén az STS–132 küldetés keretében. Ez a három paneles radiátor arra szolgál, hogy a tudományos kísérletek során felgyülemlett fölösleges hőt elvezesse a Naukából. 13 év után, májusban kioldották a radiátor zárjait és széthajtották a három paneljét, majd csatlakoztatták a radiátor hidraulikus vezetékeit a Nauka tudományos modulhoz. Ezután a radiátort feltöltötték hűtőfolyadékkal, amelyet a Nauka modulból vezettek át szelepek segítségével. Ez a szivárgás önmagában nem veszélyes sem az ISS-re, sem a rajta lévő személyzetre. Valószínűleg még a személyzet munkarendjét sem kell sokat módosítani. A felmerült problémát azonban komolyan kell venni, az elmúlt egy évben ez már a harmadik ilyen eset a Föld körüli pályán.

A hőcserélő radiátor paneleinek kinyitása. Forrás: NASA
Szétnyitott állapotban.

Eredeti cikk

Egy órával ezelőtt a houstoni küldetésirányító központ megkérte az ISS személyzetét, hogy menjenek a kupolához és keressenek mindenféle „pelyhekre” utaló jeleket az állomás hátsó részéről. A SpaceX Crew-7 parancsnoka Jasmin Moghbeli arról számolt be, hogy ezek a pelyhek a Nauka modul radiátorából származnak. Az ISS jelenlegi parancsnoka Andreas Mogensen fényképeket készített és a Földre továbbította azokat, emellett jelentette, hogy az amerikai szegmens ablakain becsukták a redőnyöket az esetleges szennyeződések elkerülése végett. A Nauka két radiátorral rendelkezik, köztük azzal a hőcserélő eszközzel, amelyet év elején egy orosz űrséta során telepítettek a modulra.

Hivatalos közlemény a Roszkoszmosztól:

Az ISS orosz szegmensének Nauka modulján hűtőfolyadék szivárgás történt a külső (tartalék) radiátorkörből. A modul fő hőszabályzó köre normálisan működik és megfelelő körülményeket biztosít az egység lakóterében. A személyzet és az állomás nincs veszélyben, de az operatív vezetői csoport továbbra is figyeli, és elemzi a kialakult helyzetet.

Egy korábbi kép a Naukáról.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye