Repülés közben hibásodott meg a New Shepard rakéta

Kapcsolódó

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

Sajnos nem volt eseménytelen a Blue Origin legutóbbi New Shepard-küldetése: az NS-23 misszió során emelkedés közben feltételezhetően meghibásodott a rakétafokozat hajtóműve, így pár másodperc leforgása alatt elvesztették az irányítást a rakéta felett. Szerencsére az utasok nélküli (!) kabin biztonsági rendszerei tökéletesen működtek, így megmentették műszerekkel és kísérletekkel megpakolt kapszulát. A rendellenesség 8500 méteres magasságban történt, ekkor a kabin belsejében található vészhelyzeti rakétamotor beindult és lerántotta az utasteret az irányíthatatlan rakétáról.

Percekkel később mindhárom fékezőernyő kinyílt, és a kabin sima leszállást hajtott végre a nyugat-texasi sivatagban. Sajnos ezt a gyorsítórakétáról nem mondhatjuk el, ugyanis az nem élte túl a küldetést, és valószínűleg a startközponttól nem messze érhetett földet nem éppen elhanyagolható sebességgel.

A kapszula „menekülésének” drámai pillanatai.

Az NS-23 küldetést eredetileg augusztus végén tervezték végrehajtani, de kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a mai dátumra kellett halasztani. A tervezett startidőponthoz képest egy órás késésben volt a Blue csapata, de magyar idő szerint 16 óra 26 perckor útnak indították a rakétát a tervezett űrugrásra. A hivatalos élő közvetítésben kiemelték, hogy egy nem tervezett küldetésmagszakítást láthattunk, és amint több információ áll majd rendelkezésre, megosztják közösségi felületeiken. Az űrugrásra szánt NASA- és egyéb tudományos műszerek egy rázós út után 11 kilométer magasra jutottak.

Ez volt a második személyzet nélküli repülés a New Shepard-programban, mióta menetrendszerűen indulnak űrturista repülések Jeff Bezos első útja óta. A cég elképzelése szerint a jövőben párhuzamosan szeretnének szuborbitális tudományos küldetéseket is indítani (ahogy ezt korábban is tették), a személyzetes turistarepülések mellett. Mivel a hiba pontos okát még nem derítették ki a mérnökök, számítani lehet arra, hogy meghatározatlan időre leállítják a New Shepard repüléseket. Természetesen fontos kiemelni, hogy kíválóan vizsgázott a vészhelyzeti rendszer, és ha éppen emberek ültek volna a kabinban, akkor túlélték volna a rakéta teljes meghibásodása ellenére is a küldetést.

A kabin rakétájának beindulása. A New Shepard rakéta BE-3 hajtóműve abnormális gázcsóvát produkál eközben, de ekkorra a rakéta már letért a kijelölt pályájáról. Kép forrása: Blue Origin

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye