Repülés közben hibásodott meg a New Shepard rakéta

Kapcsolódó

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Gyorshír: Hazaindult a Szojuz MSz-22

A sérült hűtőkörrel rendelkező Szojuz űrhajósok helyett 218 kg...

Sajnos nem volt eseménytelen a Blue Origin legutóbbi New Shepard-küldetése: az NS-23 misszió során emelkedés közben feltételezhetően meghibásodott a rakétafokozat hajtóműve, így pár másodperc leforgása alatt elvesztették az irányítást a rakéta felett. Szerencsére az utasok nélküli (!) kabin biztonsági rendszerei tökéletesen működtek, így megmentették műszerekkel és kísérletekkel megpakolt kapszulát. A rendellenesség 8500 méteres magasságban történt, ekkor a kabin belsejében található vészhelyzeti rakétamotor beindult és lerántotta az utasteret az irányíthatatlan rakétáról.

Percekkel később mindhárom fékezőernyő kinyílt, és a kabin sima leszállást hajtott végre a nyugat-texasi sivatagban. Sajnos ezt a gyorsítórakétáról nem mondhatjuk el, ugyanis az nem élte túl a küldetést, és valószínűleg a startközponttól nem messze érhetett földet nem éppen elhanyagolható sebességgel.

A kapszula „menekülésének” drámai pillanatai.

Az NS-23 küldetést eredetileg augusztus végén tervezték végrehajtani, de kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a mai dátumra kellett halasztani. A tervezett startidőponthoz képest egy órás késésben volt a Blue csapata, de magyar idő szerint 16 óra 26 perckor útnak indították a rakétát a tervezett űrugrásra. A hivatalos élő közvetítésben kiemelték, hogy egy nem tervezett küldetésmagszakítást láthattunk, és amint több információ áll majd rendelkezésre, megosztják közösségi felületeiken. Az űrugrásra szánt NASA- és egyéb tudományos műszerek egy rázós út után 11 kilométer magasra jutottak.

Ez volt a második személyzet nélküli repülés a New Shepard-programban, mióta menetrendszerűen indulnak űrturista repülések Jeff Bezos első útja óta. A cég elképzelése szerint a jövőben párhuzamosan szeretnének szuborbitális tudományos küldetéseket is indítani (ahogy ezt korábban is tették), a személyzetes turistarepülések mellett. Mivel a hiba pontos okát még nem derítették ki a mérnökök, számítani lehet arra, hogy meghatározatlan időre leállítják a New Shepard repüléseket. Természetesen fontos kiemelni, hogy kíválóan vizsgázott a vészhelyzeti rendszer, és ha éppen emberek ültek volna a kabinban, akkor túlélték volna a rakéta teljes meghibásodása ellenére is a küldetést.

A kabin rakétájának beindulása. A New Shepard rakéta BE-3 hajtóműve abnormális gázcsóvát produkál eközben, de ekkorra a rakéta már letért a kijelölt pályájáról. Kép forrása: Blue Origin

Dark mode powered by Night Eye