Részletes tervek az ISS utolsó éveire és a megsemmisítésére

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Az amerikai űrhivatal kiadta az ún. International Space Station Transition Report-ot, ami a Nemzetközi Űrállomás 2030-ig történő üzemeltetésének, majd a megsemmisítésének részleteit taglalja. A jelentés az amerikai törvényhozás (Kongresszus) kérésére készült, és egy 2018-as dokumentum frissített verziója. Ahogy mi is beszámoltunk róla, a Biden-adminisztráció tavaly december végén jelentette be, hogy az USA 2030-ig szeretné üzemeltetni az űrállomást, ehhez azonban még a nemzetközi partnerek beleegyezése is szükséges. A most kiadott dokumentumból több érdekességet is megtudhatunk, például az ISS megsemmisítésének terveit is.

A jelentés szerint a Nemzetközi Űrállomás első évtizedében az ISS kiépítésére fókuszáltak, a másodikban főképp a tudományos kísérletek végrehajtása és azok űrbéli optimalizációja zajlott, a harmadik, várhatóan a legtermékenyebb évtizedben pedig a kereskedelmi tevékenységek fellendülése lesz az ISS-en a fő csapásirány. Ezzel együtt a NASA már a Nemzetközi Űrállomás utáni időkre készül, aminek legnagyobb szereplői a kereskedelmi űrállomások lesznek, az ún. Commercial Low-Earth Orbit Destination (CLD) programban. Az űrhivatal tavaly decemberben jelentette be, hogy 3 kereskedelmi űrállomás kifejlesztését fogja támogatni a CLD-program keretében: a Blue Origin „Orbital Reef” (Orbitális Zátony), a Nanoracks „Starlab”, illetve a Northrop Grumman egyelőre név nélküli űrállomás terveit. Ezeken felül korábban már az Axiom Space kapott megbízást kereskedelmi modulok megépítésére és üzemeltetésére, először az ISS-hez kapcsolódva, majd később önálló űrállomásként működve tovább (Axiom Station).

A tervezett kereskedelmi űrállomások (CLD-k)

A riport szerint a CLD-program végső győzteseit pár éven belül jelentik be, akik további támogatást kapnak majd az űrállomások tényleges megépítésére – a 3 mostani győztes cég „csak” a tervek véglegesítésére kapott egyelőre támogatást.

A NASA azt tervezi, hogy az elkövetkezendő 5-7 évben sikerül üzembe helyezni legalább 1, de inkább több kereskedelmi űrállomást, amire az ISS-el párhuzamosan utaznának hivatásos asztronauták. 2030 után pedig minden CLD-n (kereskedelmi űrállomáson) lenne legalább 2 NASA űrhajós, így biztosítva a folyamatos amerikai jelenlétet és a tudományos munkát alacsony Föld körüli pályán (LEO). Az űrhivatal segíti az űrállomások kifejlesztését, az üzemeltetést azonban a privát szektornak kell állnia, a NASA pedig csak szolgáltatásokat vásárol majd tőlük – ettől évi 1,3-1,8 milliárd dollár megtakarítást várnak 2031-től.

A dokumentum a Nemzetközi Űrállomás megsemmisítésének részleire is kitér, eszerint 2031 januárjában irányítottan vezetnék bele az ISS-t a Föld légkörébe a Csendes-óceán felett, az ún. űreszköztemetőben (Nemo-pont). Mivel az ISS átlagosan 420 km magasan kering a Föld körül, ezért a pályájának a csökkentését már évekkel ezelőtt el kell kezdeni, a lenti ábra szerint már 2026-ban. A pályacsökkentéshez az űrállomás saját (a Zvezda modul lévő), illetve Progressz teherhajók hajtóműveit fogják használni. A végső, orbitális pályáról visszatérő („deorbit”) manőverhez a NASA számításai szerint 3 Progressz teherhajó kell majd, ezek hajtóművei tudják együttesen annyira lefékezni az ISS sebességét, hogy az visszazuhanjon a légkörbe. Az űrhivatal vizsgálja annak a lehetőségét is, hogy az amerikai Cygnus teherszállítót is használják a fékezőmanőver végrehajtásához – az első ilyen képességekkel rendelkező Cygnus idén tavasszal indul a Nemzetközi Űrállomásra.

Az ISS keringési magasságának csökkentési ütemterve. Érdekesség, hogy az ábra szerint az utolsó állandó személyzet csak pár hónappal a megsemmisítés előtt hagyná el az ISS-t.

A dokumentum szerint bár sok kockázattal jár ez az új modell és a kereskedelmi űrállomások létrehozása, de költséghatékonyan csak így tudják biztosítani, hogy a NASA céljai teljesüljenek a 2030-as évekre, melyek a következők:

  • A mélyűri űrexpedíciók biztosítása
  • Az emberiséget szolgáló kutatások folytatása
  • Az amerikai kereskedelmi űrszektor támogatása
  • Nemzetközi együttműködés vezetése és fenntartása
  • Az emberiség inspirálása.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye