Ritka orosz rakéta indult

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Magyar idő szerint tegnap este 21:59-kor egy ritkán használt Szojuz rakéta indult a Pleszecki Kozmodrómból: az alacsony Föld körüli pályára (LEO) 2,85 tonna teherbírású Szojuz-2.1v. A hordozórakéta az orosz védelmi minisztérium Razbeg nevű optikai felderítő műholdját szállította. A startot eredetileg július közepére tervezték, azonban ismeretlen okokból többször is elhalasztották azt.

A Szojuz-2.1v rakétát a 2000-es évek közepén kezdték el fejleszteni a szamarai Progressz rakétaközpontban, a mostani volt a hordozó hetedik indítása. A Szojuz-2.1a és Szojuz-2.1b rakétákkal ellentétben a „v” variáns nem rendelkezik oldalsó gyorsítórakétákkal, illetve az első fokozaton egy darab NK-33, és egy négyes fúvókával rendelkező RD-0110R hajtóművet használnak. Érdekesség, hogy az NK-33-at az amerikai Antares rakétákon használták, egészen az ötödik indításig, amikor a rakéta nem sokkal a start után felrobbant a hajtómű meghibásodása miatt. Ezután váltottak a szintén orosz RD-181-es motorokra.

A start pillanata

Fotó: Roszkoszmosz

Dark mode powered by Night Eye