Rocket Lab | Love At First Insight küldetésprofil

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

Rövid időn belül két indítást tervez végrehajtani a Rocket Lab, amelyből az első legkorábban november 18-án startolhat el, Love At First Insight néven. Lássuk is a küldetés részleteit!

A Love At First Insight elnevezésű küldetés főbb adatai. Szerkesztette: Séra Gábor.

Indítás ideje, helye: legkorábban 2021. november 18., magyar idő szerint 02:20 – Mahia-félsziget – Launch Complex-1A (LC-1A) indítóállás, Új-Zéland.

Megbízó: Spaceflight Inc. BlackSky Global részlege, amely egy űrfelvételek készítésével foglalkozó cég.

Rakomány: 2 darab második generációs földmegfigyelő műhold, amely a BlackSky konstelláció részét képezi. A rakomány össztömege kb. 120 kg.

Hordozórakéta: Rocket Lab Electron.

Pálya: 430 km magasságú alacsony Föld körüli pálya, 50°-os inklinációval.

Fokozat visszatérése: A rakéta első fokozata ejtőernyő segítségével a Csendes-óceánra fog puha landolást végrehajtani a tervek szerint, 650 km távolságra az indítóállástól.

Élő közvetítés: A Rocket Lab hivatalos YouTube csatornáján.

További információk: A mostani küldetésen először fogják helikopterrel kísérni az ejtőernyővel ereszkedő Electron rakétát. Mindez annak a rakéta-újrahasznosítási módszernek egy lépcsőfoka, amelynek keretében a rakétát a levegőben fogja elkapni egy helikopter. Korábban már kétszer tért vissza tervezett módon ejtőernyő segítségével az első fokozat, a mostani lesz a harmadik alkalom. 2021-ben ez lesz a Rocket Lab 5. küldetése, és összességében pedig a 22. indításuk.

A Love At First Insight elnevezésű küldetés profilja. Infografika: Rocket Lab, szerkesztette: Szalipszki Benedek

Az újrahasznosítás módszere a jelenlegi küldetés során

Miután az első és második fokozat szétvált (T+2:30) az RCS-ek (reaction control system) segítségével az Electron 180°-os átfordulást hajt végre a visszatéréshez. Ez az orientáció, valamint a hővédő pajzs segít ellenállni a 2400°C-os hőmérsékletnek, amikor a hangsebesség kb. 8-szorosával újra belép a Föld légkörébe. A szuperszonikus sebességre (< Mach 2) való lassulás után kinyílik a fékezőernyő, amely stabilizálja a fokozatot és tovább lassítja azt. Ezt követően 5,7 km magasan működésbe lép a fő ejtőernyő, hogy tovább növelje a légellenállást, és lehetővé tegye a puha landolást az óceánba. Az előző két ilyen jellegű küldetéstől eltérően ez a lépés korábban és nagyobb magasságban történik, annak érdekében, hogy növelje az Electron első fokozatának ereszkedési idejét, hogy tesztelni lehessen a kommunikációt és a nyomon követést a jövőbeli légi elkapási kísérletekhez.

Ezzel párhuzamosan egy, a helyreállítási zónában állomásozó helikoptert vetnek be, hogy megfigyelje és nyomon kövesse az ereszkedő rakétafokozatot. A helikopter jelenleg még nem próbálkozik meg a levegőben történő elkapással, a cél most az adatok gyűjtése a jövőbeli küldetésekhez. Az óceánra való landolást követően a Rocket Lab mentőcsapata az ORCA (Ocean Recovery Capture Apparatus) segítségével kihalássza az Electront a vízből, majd ellenőrzés céljából visszaviszik azt a gyártási komplexumba.

A BlackSky műholdakról

A BlackSky valós idejű térinformatikai információkat szolgáltat, melyekhez az űrből, a levegőből és különböző földi szenzorokból gyűjt adatokat. A pályára állva a BlackSky műholdjai méteres felbontású képeket készítenek a Föld egy adott pontjáról, naponta akár többször is. A vállalat mesterséges intelligenciát (AI) és gépi tanulást (ML) alkalmaz, hogy a begyűjtött adatokat a lehető leghatékonyabban kezelje. Az AI/ML algoritmusok segítségével a BlackSky analitikai platformja (Spectra AI) képes nyomon követni a világ híreit a felmerülő események után, és utasítást ad a mikroszatellitek számára azok leképezésére, ami időérzékeny és kritikus információkat biztosít annak érdekében, hogy lehetségessé váljon a minél korábbi reagálás. A BlackSky-nak már számos tapasztalata van ilyen téren, több katasztrófa-megfigyelésit és elhárítást is végrehajtottak, például az ausztráliai bozóttüzek idején, és vizsgálták a koronavírus-járvány hatásait is. Rövid távon összesen 24, később 60 saját műholdból álló konstellációt terveznek kialakítani, az eszközöket a LeoStella tervezi és gyártja.

BlackSky műhold az áramvonalazó kúp alatt. Forrás: Rocket Lab

Az áramvonalazó kúp, amely a két darab, egyenként 60 kg-os műholdat védi az emelkedés során. Forrás: Rocket Lab

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye