Rocket Lab: partnerség az űrszemét csökkentéséért

Kapcsolódó

Rocket Lab | The Beat Goes On küldetésprofil

Újabb BlackSky műholdak indulhatnak az űrbe a Rocket Lab...

Egy mostani kutatás új magyarázatot adhat az Europa jégtakarójának eltérő mozgási sebességére

A kutatók egy új modell segítségével igyekeznek magyarázatot találni...

A nap képe #1051 – Josh Cassada szálláshelyén

Josh Cassada a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén található szálláshelyén. Cassada...

Felkerült az Ariane-5 orrkúpjának díszítése

Hamarosan megkezdi útját a JUICE űrszonda, melynek előkészületei már...

Újabb holdi megbízást nyert el a Firefly Aerospace a NASA-tól

A küldetésre 2026-ban kerülhet sor, melynek keretében egy leszállóegység...

A Rocket Lab a tegnap délután folyamán bejelentette, hogy műholdat indít az űrszemét eltávolítására szolgáló technológiák tesztelésére egy fiatal finn vállalat, az Aurora Propulsion Technologies megbízásából. A cég a világűr fenntartható használati módjainak kutatásával foglalkozik.

Az AuroraSat-1 egy rideshare küldetés keretin belül fog alacsony Föld körüli pályára állni egy Electron rakéta segítségével, várhatóan 2021 negyedik negyedévében. A küldetés az új-zélandi Mahia-félszigeten található Launch Complex 1-ről fog majd indulni.

Az AuroraSat-1 tartós űrbeli használatra újonnan kifejlesztett űreszköz hardvereket fogja tesztelni, beleértve a vízalapú hajtóműveket és az ún. resistojetek mobilitás-szabályozását, amelyek a cubesatokat a leválás és a hajtóműves helyzetszabályozás terén segíthetik. A műhold emellett tesztelni fogja a telepíthető plazmaféket is, amely egy mikro-kötél és az ionoszféra plazmájának kombinálásával jelentős mértékű légellenállást generál, hogy az űreszköz életciklusa végén biztonságosan és minél gyorsabban lekerüljön a pályájáról.

Az AuroraSat-1 műhold egy látványterve.

A nemrégiben aláírt szerződés az Aurora számára felgyorsított világűrbe jutást biztosít a vállalat növekedésének és technológiai fejlesztésének kritikus szakaszában. Eredetileg egy másik rakétával történő felbocsátást terveztek, de a gyors és egyszerűsített űrbe jutás, valamint az Electron Kick Stage képességei döntő tényező volt abban, hogy az Aurora a Rocket Labet választotta a küldetésükhöz szükséges hordozórakéta szolgáltatónak.

„A világűrbe jutás sebessége kulcsfontosságú az Auroráéhoz hasonló új generációs technológiák fejlesztésében, amit az Electron mögött álló elkötelezett csapat tesz lehetővé, gyors és rugalmas indítást biztosítva a műholdak üzemeltetői számára, hogy gyorsan tudjon haladni, aki akar” – mondta Peter Beck, a Rocket Lab alapítója és vezérigazgatója. „Örülünk, hogy az Aurorával együttműködve új és innovatív rendszereket teszünk elérhetővé az űr biztonságos és fenntartható használatának szem előtt tartásával” – tette hozzá.

Roope Takala, az Aurora vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy „miután a korábbi indítási tervek meghiúsultak, nagyra értékeljük a Rocket Lab képességét, hogy az eredetileg tervezett indítási dátumtól számított mindössze három hónappal lehetőséget tudott biztosítani a küldetés végrehajtására. Az ajánlat lehetővé teszi számunkra, hogy még idén űrbe juttassuk technológiáinkat, és a fejlesztési terveinket a tervezett ütemben folytassuk.”

A küldetés várhatóan a BlackSky Global számára augusztusban és szeptemberben végrehajtott három egymás utáni küldetést, valamint a NASA Artemis programját támogató CAPSTONE indítást fogja követni.

Dark mode powered by Night Eye