Rocket Lab: Sikertelen küldetés

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

Sajnos a cégnek nem hozott szerencsét a 13-as szám..

Tegnap este startolt a Rocket Lab újabb (13.) küldetése, a “Pics, Or It Didn’t Happen” (az előzetesünket itt olvashatjátok).
A rakéta rendben elindult, megtörtént az első fokozat leválása is, azonban röviddel a második fokozat begyújtása után a rakéta elkezdett veszteni a sebességéből és magasságából, amikor is a livestream-et is leállították. A közvetítés végén annyi hangzott el, hogy elvesztették a telemetriai adatokat a rakétával, és később nyilatkoznak.
Ekkor már sejteni lehetett, hogy a rakéta, és a vele utazó 7 db műhold valószínűleg elveszett.

A második fokozat beindítása után – ezután nemsokkal történt a probléma

A Rocket Lab pár órája kiadott közleménye szerint indítás után kb. 4 percnél történt egy meghibásodás, mely a rakéta, és a vele utazó műholdak elvesztéséhez vezetett. Pontos részleteket nem közöltek, és természetesen hosszas kivizsgálás várható az ügyben.
A cég vezetője, Peter Beck is sajnálatát fejezte ki a megrendelők részére, de biztosított mindenkit, hogy az Electron hamarosan újból repülni fog. A Rocket Lab-nek 11 sikeres indítás után ez volt az első kudarccal végződőtt missziója, ami egy alig pár éve alapított cégnél kimondottan jónak számít.

A hiba okáról természetesen már azonnal megkezdődtek a találgatások. Meg nem erősített hírek szerint, a probléma a második fokozat “battery swap”-jánál történt. Az Electron abban egyedi rakéta a piacon, hogy a turbópumpáját (ez szivattyúzza ki az üzemanyagot a tartályból a hajtóműbe) elektromosan hajták meg, innen is ered az “Electron” név. A hajtáshoz az energiát akkumulátorok biztosítják, melyek ha kiürülnek, egyszerűen leválnak a fokozatról, hogy ne legyenek további felesleges holtteher. A probléma pont egy ilyen esetnél történt: kiürült egy akkumulátor, és egy másik áramforrásra állt át a második fokozat turbópumpája, amikor is a rakéta elkezdett sebességet, illetve magasságot veszteni.
Megfigyelhető volt még a közvetítésben, hogy indítás után 2:20-nél egy külső elem elkezdett leválni az első fokozat tetejéről, nem tudni, hogy esetleg ez is közrejátszott az Electron elvesztésében.

A sikertelen küldetés természetesen nagyon nem jött jól a Rocket Lab-nek, de elnézve a cég (és Peter Beck) elhivatottságát, szerintem gyorsan javítani fogják a hibát, és újból repülhetnek az Electronok. Jól jelzi amúgy a kis cég népszerűségét, hogy Elon Musk és Tory Bruno (az ULA vezetője) is sok szerencsét kívánt a Rocket Lab-nek Twitteren.
Mi is nagyon drukkolunk nekik, és hiszünk benne, hogy hosszútávon csak még jobb és megbízhatóbb lesz az Electron.

Dark mode powered by Night Eye