Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február 27-én tartott, pénzügyi eredményeket felvázoló beszélgetés alkalmával, melyek ambiciózus mivoltát kár vitatni. Kezdjük is a közelebbi célkitűzéssel, ami az újrafelhasználható, közepes teherbírású Neutron rakétájukat érinti. A cég elmondása szerint a hordozó fejlesztése az ütemterv és a költségvetés szerint halad, így az még idén elindulhat első útjára. Peter Beck, a Rocket Lab vezérigazgatója ezzel kapcsolatban azt is kifejtette, hogy remekül haladnak a különféle alkotóelemekkel, mint például az avionikával, vagy az indítóállással, viszont a meghajtásért felelős Archimedes rakétamotorok „hot-fire” tesztjei még váratnak magukra. Utóbbihoz kötődően hozzátette, hogy hamarosan elkészülnek a Stennis Űrközpontban található, erre a célra épülő tesztállvánnyal, ám pontos dátummal nem szolgált az itt végrehajtott hajtóműindítással összefüggésben.

A másik érdekes hír, melyről beszámoltak, az egy új platformcsalád. A Rocket Lab ugyan korábban több különböző típust is kifejlesztett már – mindegyik a Photon nevet viselte -, most összesen négy, ebből három új űreszközt kínálnak. A Photon megmarad eredeti koncepcióként, azaz alacsony Föld körüli pályára tervezett küldetésekhez, a nagyobb teljesítményű Lightning viszont több mint 12 éves LEO pályán való keringési élettartammal rendelkezik, így teljesen más jellegű missziókban játszhat szerepet. A következő platform a Pioneer, mely nagymértékben konfigurálható, és 120 kg-ig terjedő hasznos terhek és egyedi küldetésprofilok támogatására tervezték. Végezetül pedig talán a legizgalmasabb űreszköz, az Explorer, amit nagyobb üzemanyagtartályokkal, mélyűrre alkalmas repüléstechnikai eszközökkel és távolságmérő transzponderekkel szereltek.

Amellett, hogy Beck elmondta, mind a négy típusra rendelkeznek már megbízással, végcélként megjelölte egy saját konstelláció kiépítését is, amelyhez egyértelműen hozzájárulna az új hordozó. Az ütemtervvel és a kínált szolgáltatásról azonban nem esett szó, fejtegetése szerint most minden erőfeszítésük a Neutronra irányul.

Neutron látványterv. Forrás: Rocket Lab
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye