Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

Kapcsolódó

A nap képe #1444 – A Nancy Grace Roman optikai rendszere

A Nancy Grace Roman űrteleszkóp optikai rendszere, mely 10...

Első magyarként választották be az űrkutató hírességek közé Almár Ivánt

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnökét a...

A nap képe #1443 – Szojuz MSz-25 űrhajó

Nyikolaj Csub kozmonauta lenyűgöző fotót készített az orosz szegmens...

Az Ingenuity újra munkába áll

Mint tudjuk, az Ingenuity fő küldetése véget ért, mely...

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február 27-én tartott, pénzügyi eredményeket felvázoló beszélgetés alkalmával, melyek ambiciózus mivoltát kár vitatni. Kezdjük is a közelebbi célkitűzéssel, ami az újrafelhasználható, közepes teherbírású Neutron rakétájukat érinti. A cég elmondása szerint a hordozó fejlesztése az ütemterv és a költségvetés szerint halad, így az még idén elindulhat első útjára. Peter Beck, a Rocket Lab vezérigazgatója ezzel kapcsolatban azt is kifejtette, hogy remekül haladnak a különféle alkotóelemekkel, mint például az avionikával, vagy az indítóállással, viszont a meghajtásért felelős Archimedes rakétamotorok „hot-fire” tesztjei még váratnak magukra. Utóbbihoz kötődően hozzátette, hogy hamarosan elkészülnek a Stennis Űrközpontban található, erre a célra épülő tesztállvánnyal, ám pontos dátummal nem szolgált az itt végrehajtott hajtóműindítással összefüggésben.

A másik érdekes hír, melyről beszámoltak, az egy új platformcsalád. A Rocket Lab ugyan korábban több különböző típust is kifejlesztett már – mindegyik a Photon nevet viselte -, most összesen négy, ebből három új űreszközt kínálnak. A Photon megmarad eredeti koncepcióként, azaz alacsony Föld körüli pályára tervezett küldetésekhez, a nagyobb teljesítményű Lightning viszont több mint 12 éves LEO pályán való keringési élettartammal rendelkezik, így teljesen más jellegű missziókban játszhat szerepet. A következő platform a Pioneer, mely nagymértékben konfigurálható, és 120 kg-ig terjedő hasznos terhek és egyedi küldetésprofilok támogatására tervezték. Végezetül pedig talán a legizgalmasabb űreszköz, az Explorer, amit nagyobb üzemanyagtartályokkal, mélyűrre alkalmas repüléstechnikai eszközökkel és távolságmérő transzponderekkel szereltek.

Amellett, hogy Beck elmondta, mind a négy típusra rendelkeznek már megbízással, végcélként megjelölte egy saját konstelláció kiépítését is, amelyhez egyértelműen hozzájárulna az új hordozó. Az ütemtervvel és a kínált szolgáltatásról azonban nem esett szó, fejtegetése szerint most minden erőfeszítésük a Neutronra irányul.

Neutron látványterv. Forrás: Rocket Lab
Dark mode powered by Night Eye