Rocket Lab | The Owl’s Night Continues küldetésprofil

Kapcsolódó

A nap képe #1129 – Archimedes hajtómű

A Rocket Lab újgenerációs Neutron hordozójának Archimedes hajtóműve, mely...

Szovjet űrkutyák – 1. rész

Sokan ismerhetjük Lajka történetét vagy akár Belka és Sztrelka...

Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a...

A nap képe #1128 – GOODS-South mező

A James Webb űrtávcső infravörös felvétele az égbolt GOODS-South...

Pár héten belül ismét repülésre alkalmas lehet a New Shepard

A Blue Origin szuborbitális rakétája 9 hónap kényszerszünet után...

A Rocket Lab vállalata idei első indítására készül The Owl’s Night Continues néven, lássuk a küldetés részleteit:

Indítás ideje, helye: legkorábban 2022. február 28., magyar idő szerint 21:35 – Launch Complex-1B (LC-1B) indítóállás, Mahia-félsziget, Új-Zéland

Megbízó: Synspective Inc., japán űripari vállalat

Rakomány: StriX-β műhold

Rakomány össztömege: 100 kg

Hordozórakéta: Rocket Lab Electron

Pálya: 561 km magas napszinkron pálya (SSO)

Fokozat visszatérése: a hordozórakéta a Csendes-óceánba csapódik, ezen a küldetésen nem tervezik az irányított visszatérést

Élő közvetítés: hivatalos élő közvetítés a Rocket Lab Youtube-csatornáján, magyar nyelven a Spacejunkie Youtube-csatornáján

A küldetés kimenetele:

A küldetés számokban: ez lesz a(z)

  • Rocket Lab első indítása 2022-ben
  • 1. küldetés a Launch Complex-1B (LC-1B) indítóállásról
  • összességében a 24. Electron indítás
  • 2022-ben a 20. orbitális indítási kísérlet.

A The Owl’s Night Continues elnevezésű küldetés adatai – Infografika: Séra Gábor

A Synspective Inc. egy japán földi képalkotással foglalkozó vállalat, amely apertúraszintézises műholdkonstellációját (SAR – Synthetic Aperture Radar) építi ki. A vállalat és konstellációjának fő célja, hogy olyan képeket szolgáltasson, amelyek képesek a Föld felszínének milliméteres szintű változásainak észlelésére, és nem függnek az időjárási körülményektől vagy a napszaktól.

A The Owl’s Night Continues nevű misszió során az Electron egyetlen StriX-β tesztműholdat szállít az SAR műholdkonstelláció részeként. Ez lesz a Synspective második műholdja, előzőleg a „The Owl’s Night Begins” küldetésen a StriX-α indult, szintén egy Electron rakéta fedélzetén. A szatellitet eredetileg egy Szojuz rakétával állították volna pályára, azonban az indítási ütemterv változása miatt a Synspective ennek, és még két műholdnak a felbocsátására a Rocket Lab vállalatával kötött szerződést.

A StriX-β a második demonstrációs földmegfigyelő és radar műhold, amely X-sávot használ a pontos, huszonnégy órás megfigyeléshez. Kb. 100 kg tömegű, és két napelemtáblával van felszerelve az energiaellátás érdekében.

A StriX műholdak egy 5 m-es SAR-antennával is rendelkeznek. A konstelláció mikrohullámok segítségével nappal, éjszaka és még zivatarok idején is képes képet készíteni a célterületről.

A StriX műholdak működése – Kép forrása: Synspective Inc.

A StriX-β 561 km magasságú napszinkron pályára kerül, ami azt jelenti, hogy 24 óránként ugyanabban az időben és ugyanolyan körülmények között tudja megörökíteni a Föld bizonyos pontjait. Ez lehetővé teszi a Föld felszínének adott helyein bekövetkező változások és tendenciák nyomon követését. A vállalat azt tervezi, hogy még az idén felbocsátja az első kereskedelmi célú prototípus műholdat, a StriX-1-et, és 2023-ig hatra növeli a műholdak számát. A konstelláció teljes kiépítését követően (30 db műhold) a hálózatot városfejlesztésre, az építkezések és az infrastruktúra megfigyelésére, katasztrófaelhárításra, és más általános városi megfigyelések támogatására fogják használni.

A StriX-β műhold – Képek forrása: Rocket Lab

Dark mode powered by Night Eye