Rocket Lab | The Owl’s Night Continues küldetésprofil

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

A Rocket Lab vállalata idei első indítására készül The Owl’s Night Continues néven, lássuk a küldetés részleteit:

Indítás ideje, helye: legkorábban 2022. február 28., magyar idő szerint 21:35 – Launch Complex-1B (LC-1B) indítóállás, Mahia-félsziget, Új-Zéland

Megbízó: Synspective Inc., japán űripari vállalat

Rakomány: StriX-β műhold

Rakomány össztömege: 100 kg

Hordozórakéta: Rocket Lab Electron

Pálya: 561 km magas napszinkron pálya (SSO)

Fokozat visszatérése: a hordozórakéta a Csendes-óceánba csapódik, ezen a küldetésen nem tervezik az irányított visszatérést

Élő közvetítés: hivatalos élő közvetítés a Rocket Lab Youtube-csatornáján, magyar nyelven a Spacejunkie Youtube-csatornáján

A küldetés kimenetele:

A küldetés számokban: ez lesz a(z)

  • Rocket Lab első indítása 2022-ben
  • 1. küldetés a Launch Complex-1B (LC-1B) indítóállásról
  • összességében a 24. Electron indítás
  • 2022-ben a 20. orbitális indítási kísérlet.

A The Owl’s Night Continues elnevezésű küldetés adatai – Infografika: Séra Gábor

A Synspective Inc. egy japán földi képalkotással foglalkozó vállalat, amely apertúraszintézises műholdkonstellációját (SAR – Synthetic Aperture Radar) építi ki. A vállalat és konstellációjának fő célja, hogy olyan képeket szolgáltasson, amelyek képesek a Föld felszínének milliméteres szintű változásainak észlelésére, és nem függnek az időjárási körülményektől vagy a napszaktól.

A The Owl’s Night Continues nevű misszió során az Electron egyetlen StriX-β tesztműholdat szállít az SAR műholdkonstelláció részeként. Ez lesz a Synspective második műholdja, előzőleg a „The Owl’s Night Begins” küldetésen a StriX-α indult, szintén egy Electron rakéta fedélzetén. A szatellitet eredetileg egy Szojuz rakétával állították volna pályára, azonban az indítási ütemterv változása miatt a Synspective ennek, és még két műholdnak a felbocsátására a Rocket Lab vállalatával kötött szerződést.

A StriX-β a második demonstrációs földmegfigyelő és radar műhold, amely X-sávot használ a pontos, huszonnégy órás megfigyeléshez. Kb. 100 kg tömegű, és két napelemtáblával van felszerelve az energiaellátás érdekében.

A StriX műholdak egy 5 m-es SAR-antennával is rendelkeznek. A konstelláció mikrohullámok segítségével nappal, éjszaka és még zivatarok idején is képes képet készíteni a célterületről.

A StriX műholdak működése – Kép forrása: Synspective Inc.

A StriX-β 561 km magasságú napszinkron pályára kerül, ami azt jelenti, hogy 24 óránként ugyanabban az időben és ugyanolyan körülmények között tudja megörökíteni a Föld bizonyos pontjait. Ez lehetővé teszi a Föld felszínének adott helyein bekövetkező változások és tendenciák nyomon követését. A vállalat azt tervezi, hogy még az idén felbocsátja az első kereskedelmi célú prototípus műholdat, a StriX-1-et, és 2023-ig hatra növeli a műholdak számát. A konstelláció teljes kiépítését követően (30 db műhold) a hálózatot városfejlesztésre, az építkezések és az infrastruktúra megfigyelésére, katasztrófaelhárításra, és más általános városi megfigyelések támogatására fogják használni.

A StriX-β műhold – Képek forrása: Rocket Lab

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye