Rocket Lab újdonságok

Kapcsolódó

Titkos katonai műhold indult Pleszeckből

A megbízó ezúttal is az Orosz Védelmi Minisztérium volt. Az...

Nem sikerült tökéletesen a Relativity Space Terran-1 rakétájának bemutatkozása

Egyelőre továbbra is nyitott maradt a kérdés, hogy kinek...

A nap képe #1053 – Stronger Together

A Stronger Together küldetés Electron hordozórakétája az elemelkedés pillanatában.

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Kedd este online sajtótájékoztatót tartott a Rocket Lab alapítója és vezetője, Peter Beck, aki számtalan érdekességet osztott meg a legutóbbi küldetésről, illetve az Electron rakéta új fejlesztéseiről.

Beck elmondása szerint a legutóbbi misszió („Love At First Insight”) volt az első, ahol helikoptereket vetettek be, így gyakorolva a jövőbeli első fokozat visszaszerzését, bár egyelőre a hordozót a vízből halaszták ki. Az első tényleges helikopteres elkapásra várhatóan 2022 első felében kerülhet sor, és a mostaninál egy nagyobb helikopter átalakítása is folyamatban van. Beck azt is megjegyezte, hogy aki manapság olyan rakétát fejleszt, ami nem újrahasználható, az egy zsákutca. A tervek szerint a Rocket Lab küldetéseinek a felén hozzák majd vissza az Electron első fokozatát. A cég elnöke szerint a 2021-es év nagyon nehéz volt a Rocket Lab-nek a koronavírus okozta szigorítások miatt, és számtalan küldetés vár arra, hogy elindulhasson: 2022-ben ha minden jól megy, akkor rengeteg missziót indítanak majd, hogy be tudják hozni a lemaradást.

A legutóbbi küldetés egy újabb nagy mérföldkő volt, ugyanis számtalan új fejlesztés mutatkozott be az Electron rakétán, ami egyben egy verzióváltás is volt. Az új rakéta nagyobb teljesítményre képes, bár ezt a plusz energiát az újrahasználáshoz és irányított visszatéréshez szükséges hardverek felemésztik. A második fokozatot is megnyújtották, illetve az első fokozat alján lévő hővédő burkolatot is megerősítették, ami Beck szerint kiválóan működött. Egy érdekes képet is megosztottak: a következő küldetésen (amin visszahozzák az első fokozatot), a hordozót egy vékony grafitréteggel is bevonták, ami szintén a rakétatest hővédelmét segíti.

Az új fémes hatású Electron

Fotó: Rocket Lab

Peter Beck azt is elmondta, hogy ezek az utolsó módosítások, amit az Electronon végrehajtanak, ezután már az új Neutron rakéta fejlesztésére fókuszálnak majd. A Neutron új terveiről december 2-án tartanak egy sajtótájékoztatót, amin új érdekes információkat tudhatunk meg az új hordozóról. Korábbi cikkünket a Neutronról itt olvashatjátok, alul pedig a decemberi sajtótájékoztató élő közvetítését is megtaláljátok.

Dark mode powered by Night Eye