Rocket Lab US | Return to Sender küldetésprofil

Kapcsolódó

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A nap képe #1496 – A „Szahara szeme”

A "Szahara szeme", mely egy különleges, ősi geológiai képződmény...

Péntek hajnalban tervezi a Rocket Lab elstartolni a 16. Electron rakétáját az új-zélandi Mahia-félszigetről. Ezt a küldetést az LC-1 startállás fogja kiszolgálni. Nagy mérföldkő lesz ez a misszió a Rocket Lab történetében, ugyanis most terveznek először első fokozatot “visszaszerezni”, egyelőre a tengerből kiemelve.

← SpaceX 🇺🇸 – Crew-1 | SpaceX 🇺🇸 – Sentinel-6 “Michael Freilich” →

Indítás ideje, helye: 2020. november 20. magyar idő szerint éjjel 02:44 – , Launch Complex-1, Mahia-félsziget, Új-Zéland 🇳🇿
Megrendelő: TriSept, UnseenLabs, Swarm Technologies, Auckland Space Institute és Valve Corp. (Gabe Newell)
Rakomány: 29 darab kisműhold és egy titániumból készült gnóm bábu “Gnome Chompski”
Rakomány össztömege: max. 300 kg
Hordozórakéta: Rocket Lab Electron
Pálya: alacsony napszinkron pálya, 400 km-es pályamagassággal
Első fokozat: még hivatalosan nem nevezték el, ez megváltozhat a jövőben
Fokozat visszatérése: ejtőernyő segítségével a Csendes-óceánba, a vízből fogják kiemelni egy hajóra
Élő közvetítés: hivatalos élő közvetítés a Rocket Lab YouTube csatornáján
Indítás kimenetele: sikeres indítás és első fokozat visszatérés (beszámoló)

A videó készítője: Geoff Barrett

Az Electron hordozórakéta
Az Electron a Rocket Lab kisműholdak és CubeSatok indítására fejlesztett indítójárműve. 18 méteres magasságával, és 1,2 méteres átmérőjével 300 kg hasznos terhet tud alacsony pályára állítani. A rakéta testét high-tech szénszálas kompozitanyagból készítik a lehető legnagyobb tömegtakarékosság érdekében. Az első fokozaton 9 darab 3D-nyomtatott Rutherford hajtómű található, a második fokozaton pedig egy darab vákuum optimalizált van elhelyezve. A második fokozat is tud precíz pályakorrekciókat végrehajtani, de ha több műholdról van szó (vagy bonyolultabb küldetésről), akkor a Kickstage/Photon végfokozat veszi át a 2. fokozat szerepét és majdnem kilométeres pontossággal tudja a kijelölt pályára állítani a hasznos terhet. Részletes cikkünk az Electronról itt olvasható.

A szürkére festett interstage
Forrás: Rocket Lab
Az áramvonalazó orrkúp
Forrás: Rocket Lab
Electron, kicsit szokatlan külsővel
Forrás: Rocket Lab

Az első fokozat visszatér! (remélhetőleg)
Ez lesz az első olyan küldetése a Rocket Labnek, amikor megpróbálják visszaszerezni az első fokozatot egy Csendes-óceánba való leszállás után. Tavaly jelentették be a fokozatok újrafelhasználásának a terveit. Egészen eddig az indításig egyetlen egy cég szokása visszahozni az első fokozatokat, a jól ismert SpaceX. A Rocket Lab viszont más módszerrel tervezi ezt megkísérelni, hajtóműves lassítás nélkül. Az első fokozat alját megerősítették a hő és erőhatások ellen, így képes lesz belépni a Föld légkörébe anélkül, hogy megsemmisülne. Az atmoszférába belépés után egy ún. “ballute” típusú eljtőernyőt nyitnak ki (felfújható gömb alakú ernyő, szuperszonikus sebbességekről hirtelen lefékezésre alkalmas). Miután a ballute segítségével szubszonikus sebességekre lassult a fokozat, egy körkupolás ejtőernyő segítségével méglassabra fékezik az Electront. Ezzel az ejtőernyővel fog a Csendes óceánba vízreszállást végrehajtani. Ha ez sikeres lesz, a 17. küldetésen már egy irányítható paplanernyő (parafoil) lesz a körkupolás helyett, és ekkor már egy helikopterrel fogják elkapni érkezés közben.

A hasznos teher – kisműholdak és egy gnóm
DRAGRACER
A DRAGRACER küldetés célja, hogy olyan technológiát fejlesszenek ki, ami csökkentené a Föld körüli pályán maradt űrszemét mennyiségét. Ezalatt elhasznált rakétafokozatok, öreg műholdakat és egyéb kontrollálatlan objektumokat értünk alacsony pályán. A TriSept cég két darab Millenium Space Systems 6U CubeSatot indít, melyből az egyik fel lesz szerelve egy újfajta fékezőrendszerrel. A fékezőrendszer egy ún. “terminator tape” 70 méter hosszú szalag, ami a közegellenálást hivatott megnövelni. Ezt 45 nap után fogják kiereszteni, és kb. 4 hétig tart majd a fékezési szakasz, mielőtt belépne a légkörbe. Viszonyítás képpen a másik műholdnak körülbelül 7-9 év lesz mire annyira lelassul, hogy visszatérjen az atmoszférába.

A műholdak művészi illusztrációja
Forrás: TriSept

BRO-2 és BRO-3
Az Unseenlabs nevű francia cég két darab műholdja is a rakomány része lesz. Egy 20 műholdas konstellációt terveznek kiépíteni, mellyel a nemzetköti hajóforgalmat szeretnék megfigyelni – így kiszűrni az illegális halászatot és a vizek szennyezését. Hajók helyzetét is tudják majd követni.

Egy BRO műhold művészi illusztrációja
Forrás: Unseenlabs
A konstelláció működése
Forrás: Unseenlabs

APSS-1
Az Auckland Program for Space Systems (APSS) első műholdjának célja a felső légkör elektrosztatikus aktivitásának mérése lesz. A diákok által épített Waka miorangi Aotearoa APSS-1 kisműhold a természeti katasztrófák pl. a földrengések által okozott változásokat is fogja majd mérni az ionoszférában. A napszél kölcsönhatását is vizsgálja majd az említett célterületén.

Az APSS-1 felkészítése
Forrás: APSS

SPACEBEE műholdak
24 darab 1/4U SpaceBEE CubeSat műhold is utazik ezen a küldetésen. A 150 műholdas konstelláció célja internetet szolgáltatni a világ nehezen elérhető/kevésbé lakott területeire. Több iparágban is felhasználhatják a SpaceBEE műholdakat: közlekedés, hajózás és mezőgazdaság.

Gnome Chompski
Gnome Chompski nem csak egy egyszerű tömegszimulátor, hanem egy újfajta 3D nyomtatás technikát is tesztelnek vele. Készítője a díjnyertes Weta-műhely. Chompski gnóm karakterét a híres Half-Life játékokban ismerhették meg a játékosok. A bábu építését a Valve Corp. alapítója, Gabe Newell igényelte, és kijelentette, ahány néző lesz a Rocket Lab indítás streamjén, annyi dollárt fog adományozni egy gyermekkórháznak. Ha tehetitek, nézzétek ti is élőben a startot!

Forrás: Rocket Lab
Forrás: Rocket Lab

A küldetés eseményei időrendileg lebontva:

Óra/perc/mp. Esemény
+ 00:00:01     Elemelkedés
+ 00:02:33        Első fokozat hajtóműveinek leállása
+ 00:02:36    Első és második fokozat szétválasztása
+ 00:02:39    A második fokozat beindítása (az első fokozatot megfordítják
az RCS fúvókák)
+ 00:03:15    Áramvonalazó orrkúp leválasztása
+ 00:07:38    A “ballute” lassítóernyő kinyitása
+ 00:08:44   Főernyő kinyitása
+ 00:08:46  Második fokozat orbitális sebesség elérése
+ 00:08:50   A Kickstage leválása
+ 00:12:48   Az első fokozat vízreszállása
+ 00:49:38 A Kickstage Curie hajtómű begyújtása
+ 00:51:08 Curie hajtómű leállása
+ 01:00:00 A műholdak fokozatos leválasztása
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye