Rocket Lab | We Love The Nightlife küldetésprofil

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

Indítási ideje, helye: 2023. augusztus 24., magyar idő szerint 01:30, Launch Complex-1B (LC-1B) indítóállás, Mahia-félsziget, Új-Zéland

Megbízó: Capella Space

Rakomány: a Capella Space harmadik generációs földmegfigyelő műholdja

Rakomány össztömege: ~160 kg

Hordozórakéta: Electron

Pálya: 640 km magas alacsony Föld körüli pálya (LEO) – 53° inklinációval

Fokozat visszatérése: az első fokozatot ez alkalommal nem kísérlik meg visszaszerezni, így az irányítatlanul fog visszazuhanni
az Atlanti-óceánba

Élő közvetítés: hivatalos élő közvetítés a Rocket Lab Youtube-csatornáján

A küldetés kimenetele: sikeres

A küldetés számokban

Ez lesz a(z)

  • Rocket Lab nyolcadik indítása 2023-ban, összességében pedig a 40. missziója
  • ötödik indítás az LC-1B startállásról
  • összességében a 40. Electron indítás
  • 131. indítási kísérlet 2023-ban, az összes startot világszerte figyelembe véve

A küldetés áttekintése

Negyvenedik indításához érkezett a Rocket Lab, mely a „We Love The Nightlife”, avagy „Szeretjük az éjszakai életet” nevet kapta. Az Electron ezen repülésével ismét a Capella Space számára teljesít megbízást, ám ezúttal már a cég harmadik generációs, Acadia vagy más néven Capella-11  műholdját állítják pályára, amely csatlakozik a már meglévő tíz műholdból álló flottához. Visszatekintésként – és érthetővé téve a szatellitek jelölését -, röviden összefoglalnánk a Capella eddigi misszióit.

2018 decemberében a SpaceX Falcon-9 hordozója indította útjára első technológiai demonstrációs műholdjukat, ami a Denali (Capella-1) nevet viselte. 2020. augusztus 31-én újabb szatellit pályára állítására adtak megbízást, mégpedig a Rocket Lab számára. A Sequoia (Capella-2) névre keresztelt tesztműhold az „I Can’t Believe It’s Not Optical” küldetés során jutott az űrbe. A Whitney-1-től 6-ig (Capella-3-tól 8-ig) számozott eszközök pedig ismét Falcon-9 rakétákkal indultak el, nevezetesen Transporter, vagy Starlink missziók részeként. A Capella-9 és 10 űreszközök újfent a Rocket Lab segítségével utaztak Föld körüli pályára, mégpedig a „Stronger Together” küldetéssel.

Acadia-1

Az Acadia-1 egy kb. 160 kilogrammos apertúraszintézises radarműhold, mely már a harmadik generációt képviseli. Újításként megemlíthető, hogy a Capella Space javította a képfelbontást és a minőséget, valamint 500-ról 700 megahertzre növeli a radar sávszélességét és több mint 40 százalékkal a teljesítményt.

A fejlett radartechnológia lehetővé teszi, hogy mindenféle időjárási körülmény ellenére (felhők, köd, füst, eső) tiszta felvételeket rögzíthessen a műhold akár éjjel, akár nappal.

A Capella konstellációjának felvétele a Starshipről. Forrás: Capella Space
Dark mode powered by Night Eye