Roszkoszmosz | Progressz MSz-21 küldetésprofil

Kapcsolódó

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Az orosz teherűrhajó hamarosan újabb szállítmánnyal látja el a Nemzetközi Űrállomás lakóit. Cikkünkben ezekről olvashattok, lássuk is a részleteket!

Indítás időpontja, helye : 2022. október 26., magyar idő szerint 02:20, Bajkonur Űrközpont – 31/6 számú indítóállás, Kazahsztán

Megbízó: Orosz Szövetségi Űrügynökség – Roszkoszmosz

Rakomány: a Progressz MSz-21 utánpótlás-szállító teherűrhajó

Hasznos teher tömege: ~2500 kg

Hordozórakéta: Szojuz-2.1a hordozórakéta

Első fokozat visszatérése: a fokozatok lakatlan területre zuhannak vissza

Pálya: alacsony Föld körüli pálya 400 km-es magassággal, 51,65° hajlásszöggel

Élő közvetítés: a Roszkoszmosz hivatalos Youtube-csatornáján

Küldetés kimenetele:

A küldetés számokban

Ez lesz:

  • a Progressz teherűrhajó 21. indítása
  • összességében a 82. teherszállító küldetés a Nemzetközi Űrállomásra
  • a 145. orbitális indítási kísérlet 2022-ben, az összes startot világszerte figyelembe véve

A küldetés áttekintése

Ismét elérkezett egy újabb Progressz teherűrhajó indítás, mely egy Szojuz-2.1a variánssal kezdi meg útját a Nemzetközi Űrállomásra. A hordozó a kazahsztáni Bajkonur Űrközpont 31/6 jelzésű startállásáról fog elemelkedni, majd kb. 9 perc elteltével veszi kezdetét a szeparáció, vagyis az MSz-21 leválása. Két nappal később éri el úti célját, ahol önállóan fog dokkolni az állomás Poiszk moduljához, ami amellett, hogy kutatási létesítményként szolgál, Szojuz, illetve Progressz űrhajók kikötési pontjaként is funkcionál. A modul egyébként szinte teljesen megegyezik a már leválasztott Pirsz modullal, mely 20 éves pályafutását fejezte be 2021-ben.

A személyzet nélküli Progressz űrhajó megérkezésével élelmiszert, üzemanyagot, 420 liter vizet a Rodnik-rendszer számára, nyomás alatt lévő nitrogént, valamint egyéb rakományt és felszerelést juttat az ISS-re. Utóbbiakhoz tartoznak a különféle védőfelszerelések, orvosi eszközök, higiéniai felszerelések és természetesen a személyzet számára tiszta ruhák.

A Progressz teherűrhajó

Mint arról a neve is árulkodik, teher szállítására alkalmazzák, mellyel a felsorolt rakományokat juttatják az űrbe, pontosabban a nagyjából 400 km magasan keringő Nemzetközi Űrállomás fedélzetére. Kialakításában hasonlít az űrhajósokra szabott Szojuz űrhajóra, és méreteit tekintve is hasonló paraméterekkel rendelkezik: hosszúsága ~7,9 m, átmérője pedig ~2,7 m. Teherbírása mintegy 2,5 tonnára tehető, ám rakomány visszahozatalára nem alkalmas, így a belsejéből való kirakodás után az állomáson keletkező szeméttel kezdik feltölteni, ami későbbi ledokkolását követően elég a légkörben az űrhajóval együtt.

Ha már szóba került a Szojuz űrhajóhoz való hasonlósága, a Progressz is rendelkezik az ún. Kursz-NA automata dokkolórendszerrel, de kézi dokkolásra is van lehetőség, mely a TORU (Tele-Robotically Operated Rendezvous Unit) segítségével zajlik. Utóbbi vészhelyzetekben a Kursz tartalékaként szolgál, ami a Zvezda modulban található.

Forrás: Roszkoszmosz

Dark mode powered by Night Eye