Array

Roszkoszmosz | Szojuz MSz-19 küldetésprofil

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

Október 5-én, magyar idő szerint 10:55-kor indul az első űrfilmet forgató orosz küldetés a Nemzetközi Űrállomásra. Nézzük is a legfontosabb tudnivalókat.

Indítás időpontja: 2021. október 5, magyari idő szerint 10:55

Indítás helye: Bajkonur Űrközpont – 31/6 számú startállás, Kazahsztán

Megbízó: Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz), Channel 1 csatorna, „Yellow, Black and White” filmstúdió

Rakomány: a Szojuz MSz-19 űrhajó, 12 napos küldetés a Nemzetközi Űrállomásra, és a „Kihívás” című orosz űrfilm jeleneteinek a forgatása.

Hasznos teher tömege: ~7080 kg

Hordozórakéta: Szojuz-2.1a hordozórakéta

Első fokozat visszatérése: a fokozatok lakatlan területre zuhannak vissza

Pálya: alacsony Föld körüli pálya 51,6° hajlásszöggel, az űrhajó a Nemzetközi Űrállomásra csatlakozik majd

Közvetítés: a Roszkoszmosz és a NASA hivatalos Youtube-csatornáin. Mi sajnos nem fogjuk tudni élőben közvetíteni, de várhatóan lesz az oldalon liveblog a történésekről és az indításról.

Grafika: Séra Gábor / spacejunkie.hu

Személyzet

Anton Skaplerov: A küldetés parancsnoka, 2005 óta a Roszkoszmosz kozmonautája. Ez lesz a 4. űrrepülése, korábban a Szojuz TMA-22, Szojuz TMA-15M és a Szojuz MSz-07 küldetéseken járt a világűrben és az ISS-en. Skaplerov a tervek szerint 6 hónapot tölt majd el a Nemzetközi Űrállomáson az Expedíció-66 tagjaként (november 8-túl az ISS parancsnoki feladatait is ellátja), és 2022 márciusában tér vissza a meghosszabbított küldetésen résztvevő Pjotr Dubrovval és Mark Vande Hei-el.

Julia Pereszild: „űrrepülés résztvevő”, színésznő, az Orosz Nemzeti Színház tagja, a „Kihívás” című film főszereplője. Pereszildet 3000 jelentkezőből választották ki a főszerepre.

Klim Shipenko: „űrrepülés résztvevő”, filmrendező, forgatókönyvíró, producer, a „Kihívás” című film rendezője. Shipenko nevéhez fűződik a Szaljut-7 űrállomásról szóló, részben fikciós orosz film is.

A Szojuz MSz-19 személyzete: Julia Pereszild, Anton Skaplerov, Klim Shipenko

Tartalékszemélyzet: Parancsnok Oleg Artyemjev hivatásos kozmonauta, Aljona Mordovina színésznő, Alekszej Dudin operatőr. A fő személyzettel megegyező tréninget kapott a tartalékszemélyzet is, sőt, hírek szerint Aljena Moldovina jobban is teljesített, mint Julia Pereszild.

A tartalékszemélyzet: Aljona Mordovina, Oleg Artyemjev, Alekszej Dudin

A küldetés

Indítás után 3 órával (magyar idő szerint kb. 14:20-kor) az űrhajó már csatlakozik is a Nemzetközi Űrállomás Raszvet moduljára – ez lesz a harmadik alkalom, hogy ezt az extragyors megközelítést alkalmazzák orosz űrhajóval. A 12 napos misszió végén, október 17-én (03:11-kor) Pereszild és Shipenko a Szojuz MSz-18 űrhajóval és Oleg Novickij űrhajóssal a parancsnoki székben dokkol le az ISS-ről, és várhatóan 06:36 körül landolnak Kazahsztánban. A Szojuz MSz-19 űrhajó 2022 márciusáig marad a Nemzetközi Űrállomáson, és majd Anton Skaplerovot, Mark Vande Hei-t és Pjotr Dubrovot hozza vissza a Földre.

A Szojuz MSz-19 űrhajó és rakétája már az indítóálláson. További képek a rakéta kigördítéséről itt találhatóak.

A filmforgatás

A „Kihívás” c. film története szerint a Nemzetközi Űrállomás egyik űrhajósa szívrohamot kap, és egy Zhenya nevű orvost küldenek fel a kozmonauta megműtésére. Az orvost Julia Pereszild alakítja, és a film 35-40 perce játszódik majd az ISS-en. Ezeket a felvételeket 12 nap alatt forgatják le, és a jelenleg is az űrállomáson tartózkodó Oleg Novickij és Pjotr Dubrov is szerepet kapnak a filmben. Klim Shipenko egyszemélyben lesz operatőr, rendező, sminkes és kellékes is. A filmforgatás az űrrepüléssel kezdődik, a Földön játszódó jeleneteket az MSz-19 útja után forgatják majd le 2022 májusáig. A film bemutatójára a jelenlegi tervek szerint 2022 végén kerülhet sor. Érdekesség, hogy a film egyik producere Dimitrij Rogozin, az orosz űrhivatal vezetője. A főszereplő kiválasztásáról többrészes dokumentumfilm-sorozat is készült, amit itt tudtok megnézni (sajnos nincsen angol felirat).

Az űrhajósok már a szokásos indítás előtti karanténban

A küldetés jelvénye

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye