Rövid hír: Ledokkolt a Progressz MSz-20

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

Ma reggel levált a Progressz MSz-20 a Nemzetközi Űrállomás Zvezda modul aft (hátsó) dokkolóportjáról. Az elhasznált felszereléssel megpakolt teherűrhajó 09:04-kor hajtotta végre a kb. 3 percig tartó hajtóműves fékezőmanőverét, majd 09:37-kor elérte Földünk légkörét, ahol a Csendes-óceán felett elégett. Helyére a hamarosan induló MSz-22 fog érkezni, mely várhatóan február 9-én kezdi meg két napos útját az ISS-hez.

A Progressz MSz-20 2022. június 3-án indult Bajkonurból nagyjából 2,5 tonna rakománnyal, mely különféle berendezéseket, létfenntartáshoz szükséges fogyóeszközöket, egészségügyi felszerelést, valamint ruházatot és élelmet tartalmazott az űrhajósok számára. Emellett egy 3D nyomtató és egy miniatűr elektromos gitár is helyet kapott rakterében. A teherűrhajó négyszer akadályozta meg, hogy az állomás űrszemétbe ütközzön (június 16-án, október 17-én, október 25-én és december 21-én), továbbá hét darab rutinszerű pályakorrekciót is végrehajtott; 2022. augusztus 10-én, augusztus 25-én, szeptember 15-én, október 1-jén és november 30-án, valamint 2023. január 18-án és február 3-án.

Forrás: Roszkoszmosz

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye