Rövid hír: Már a Hold felé tart az indiai Csándráján-3 leszállóegység

Kapcsolódó

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

Eddig minden a tervek szerint alakul a 2,5 hete indított Csándráján-3 számára! Az ISRO július 14-e óta több pályaemelő manővert hajtott végre az űreszközzel, hogy a pálya vonala egyre inkább elnyújtott ellipszis legyen, azaz az apogeum (Földtávoli pont) egyre magasabban legyen.
Múlt éjjel sor került az utolsó pályakorrekciós műveletre Föld körüli pályán, melynek köszönhetően a Csándráján-3 már 288×369328 km-es pályára került. Ez már elegendő ahhoz, hogy megkezdje útját a Hold felé, és égi kísérőnk gravitációs ereje egyre inkább hasson rá. Jelenleg ún. Holdirányú átviteli pályán (Lunar Transfer Trajectory) halad az űreszköz.

A következő fontos manőver augusztus 5-én következik a leszállóegység számára, amikor is a Hold körüli pályára álláshoz szükséges korrekciót kell végrehajtania, azaz kellő sebességre kell lassítania, hogy az eddigi keringési pálya tükörképét leírva, egyre csökkentse a Holdtávoli pont magasságát.

Forrás: ISRO
Dark mode powered by Night Eye