Rövid hír: Pályaemelést hajtottak végre a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

A nap képe #1244 – Endeavour a Kennedy Űrközpont felett

Az Endeavour űrsikló és az SCA (Shuttle Carrier Aircraft),...

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

A legutóbbi, június 15-i pályaemelés után újabb manővert hajtottak végre az ISS-en tegnap este. A Zvezda modulra csatlakoztatott Progressz MSz-22 teherűrhajó hajtóművei magyar idő szerint 23:37-kor indultak be és 1131 másodpercig üzemeltek, 1,85 m/mp-es emelést végrehajtva. A műveletnek köszönhetően az űrállomás 3,25 km-rel magasabb pályára állt.

Hasonló, előre tervezett pályaemeléseket általában akkor szoktak végrehajtani, amikor közeledik egy Szojuz személyzetszállító érkezésének és/vagy indulásának dátuma. Bár a Szojuz MSz-24 a tervek szerint csak szeptember 15-én indul a ISS-re, míg az MSz-23 szeptember 27-én válik le onnan, a Roszkoszmosz és a NASA szakemberi most döntöttek a manőver elvégzése mellett.

Mint ismert, az MSz-23-at személyzet nélküli „pót-űrhajóként” bocsátották fel február 24-én, mivel az MSz-22 sérülése miatt nem juttathatott vissza űrhajósokat a Földre. Így Szergej Prokopjev, Dmitrij Petyelin (Roszkoszmosz) és Frank Rubio (NASA) egy meghosszabbított küldetés lezárásaként az MSz-23-mal térhet vissza majd szeptemberben.

Dark mode powered by Night Eye