Rövid hír: Pályaemelést hajtottak végre a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

A legutóbbi, június 15-i pályaemelés után újabb manővert hajtottak végre az ISS-en tegnap este. A Zvezda modulra csatlakoztatott Progressz MSz-22 teherűrhajó hajtóművei magyar idő szerint 23:37-kor indultak be és 1131 másodpercig üzemeltek, 1,85 m/mp-es emelést végrehajtva. A műveletnek köszönhetően az űrállomás 3,25 km-rel magasabb pályára állt.

Hasonló, előre tervezett pályaemeléseket általában akkor szoktak végrehajtani, amikor közeledik egy Szojuz személyzetszállító érkezésének és/vagy indulásának dátuma. Bár a Szojuz MSz-24 a tervek szerint csak szeptember 15-én indul a ISS-re, míg az MSz-23 szeptember 27-én válik le onnan, a Roszkoszmosz és a NASA szakemberi most döntöttek a manőver elvégzése mellett.

Mint ismert, az MSz-23-at személyzet nélküli „pót-űrhajóként” bocsátották fel február 24-én, mivel az MSz-22 sérülése miatt nem juttathatott vissza űrhajósokat a Földre. Így Szergej Prokopjev, Dmitrij Petyelin (Roszkoszmosz) és Frank Rubio (NASA) egy meghosszabbított küldetés lezárásaként az MSz-23-mal térhet vissza majd szeptemberben.

Dark mode powered by Night Eye