Rövid hírek: Cargo Dragon visszatérés, Astra Rocket statikus hajtóműteszt, James Webb érkezés az L2 ponthoz

Kapcsolódó

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Háromból három: a Falcon-9-es továbbra is csúcsra járatva

A héten már zsinórban harmadik alkalommal emelkedett el egy...

A nap képe #1478 – Buran/MiG-25

A Buran űrrepülőgép egy MiG-25-ös vadászrepülőgép társaságában.

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

Magyar idő szerint ma délután 16:40-kor levált a Nemzetközi Űrállomás Harmony moduljáról (IDA-3 dokkolóport) a SpaceX CRS-24 teherszállító űrhajója. A ledokkolásra a tervezetthez képest egy nappal később került sor, ugyanis a Florida partjaitól nem messze lévő leszállási zónában kedvezőtlen időjárást jósoltak. A C209-es jelű Cargo Dragon- aminek ez volt a második küldetése az ISS-re -, hétfő este, magyar idő szerint 22:05 landol az Atlanti-óceánon kb. 2,2 tonna hasznos teherrel a teherhajó belsejében.

A CRS-24 távolodik a Nemzetközi Űrállomástól a ledokkolás után

Sikeres statikus hajtóműtesztet hajtott végre az Astra Space a Cape Canaveral-ben található új SLC-46-os új indítóállásán a Rocket nevű hordozójával. Az Astra még decemberben jelentette be, hogy két évre kibérelték az új startállást az Űrhaderőtől. Az Astra az ELaNA-41 küldetésre készül az LV0008-as számú rakétával, amit a NASA megbízásából hajtanak majd végre. Pontos időpont még nincs az indításra, az Astra elmondása szerint a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) jóváhagyására várnak.

Statikus hajtóműteszt

Fotó: Astra/John Kraus

Holnap, azaz január 24-én magyar idő szerint este 20:00-kor kerül sor a James Webb űrteleszkóp utolsó pályakorrekciós menőverére (Mid Course Correction Burn, MCC2), ami után az űrtávcső megérkezik a végső helyére, a Föld-Nap rendszer L2 pontja körüli pályára. Az indítás utáni 29. napra tervezett manőverre azért van szükség, mert a teleszkópot szándékosan egy picivel kisebb sebességre gyorsította az Ariane-5 hordozó, nehogy túlmenjen az L2-ponton, ugyanis fékezőmanőverre nincs lehetőség (ahhoz meg kéne fordítani a teleszkópot, úgy viszont a főtükröt és az érzékeny infravörös műszereket felmelegítené a Nap). A NASA sajtótájékoztatót is tart az esemény után, természetesen mi is beszámolunk majd a fejleményekről.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye