Rövid hírek Oroszországból

Kapcsolódó

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

A nap képe #1479 – Euclid űrtávcső felvételek

Az Euclid űrtávcső első, tudományos eredményeket szolgáltató felvételei. Az...

Friss képek érkeztek a készülő Orjol űrhajóról

Az RKK Enyergija Rakéta és Űrvállalat készített néhány friss fotót az új Orjol űrhajóval és az új Orosz Orbitális Állomással (ROSSz) kapcsolatos munka előrehaladásáról. A képeken látható az űrhajó belseje is, ami már észrevehetően sokkal nagyobb mint a Szojuz űrhajók belső tere.

Az Orjol űrhajóból azóta több prototípust már össze is szereltek: szilárdsági és dinamikus tesztekhez; helikopter ejtőernyős leejtéshez; vészhelyzetek kidolgozásához és a vészhelyzeti mentés működéséhez; valamint az első repülési modell is elkészült, amely majd legénységgel indul Vosztocsnijból. Az űrhajó egyik aggregált rekeszén kívül látható két modul is a ROSSz számára, az úgynevezett „Tudományos és Energiamodul” és annak biztonsági másolata a teszteléshez. Tehát kijelenthetjük, hogy folyamatban van az orosz emberes program új megjelenésének kialakítása.

Forrás: Roszkoszmosz

Balra az űrhajó belső kialakítása. Forrás: Roszkoszmosz

Tudományos és Energiamodul és annak biztonsági másolata. Forrás: Roszkoszmosz

A Roszkoszmosz először mutatta be Anna Kikina űrhajóst amerikai szkafanderben

Az orosz állami vállalat kozmonauta alakulatának egyetlen női űrhajósa lehet Oroszország első képviselője, aki a Crew Dragon űrhajón utazik.

„Anna Kikina, a Roszkoszmosz űrhajósa ma az Egyesült Államokba indul, hogy a Crew Dragon űrhajón átessen a repülésre való felkészülés következő szakaszán. Az szkafandere próbáján (beleértve az egyedi méretre szabást), valamint előadásokon vesz részt az amerikai űrhajó egyes rendszereinek működésében bekövetkezett legújabb változásokról. A Crew-5 legénység indulását, amelynek tagja lehet Anna Kikina is, szeptember 1-re tervezik”– áll a Roszkoszmosz közleményében.

A képen Kikina látható, aki a Crew Dragon űrhajóban ül amerikai űrruhában. Forrás: Roszkoszmosz

Korábban Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök aláírt egy rendeletet, amely lehetővé teszi a Roszkoszmosz állami vállalat számára, hogy tárgyaljon a NASA-val az űrhajóscserékről szóló megállapodás végrehajtásáról (orosz űrhajósok Crew Dragonon, és amerikai űrhajósok a Szojuzon). Már csak a NASA hivatalos bejelentésére kell várni illetve arra hogy megnevezzék ki lesz a csereűrhajós amerikai részről.

Újratárgyalják az ExoMars küldetést

Márciusban az európai fél az Európai Űrügynökség tagállami tanácsának döntése értelmében értesítette a Roszkoszmoszt az ExoMars 2022 küldetéssel kapcsolatos kétoldalú együttműködés felfüggesztéséről a nehéz geopolitikai helyzet miatt.

A Roszkoszmosz és az ESA továbbra is megvitatja és elemzi a helyzetet és a további lépések lehetőségeit, amelyek közül az egyik lehet az EU területén található orosz berendezések visszaszállítása Oroszországba, illetve az Orosz Föderáció területén található európai berendezések visszaküldése az ESA-hoz, vagy a közös munka folytatása a 2024-es indítási ablakra való átállással. Az ESA tájékoztatása szerint júliusra tervezik az ESA Tagállamok Tanácsának időközi ülését, amelyet követően az európai fél dönt a projekt jövőjéről. A végső döntést a Mars kutatási projekt további megvalósításáról, beleértve az esetleges nemzetközi részvételt is, a Roszkoszmosz hozza meg, miután hivatalos tájékoztatást kapott az ESA-tól az európai tagországok említett találkozójának eredményeiről.

Megvannak a fehérorosz űrhajósjelöltek

Június 14-én a Fehérorosz Nemzeti Tudományos Akadémia 29 jelöltet küldött a Roszkoszmosznak a Nemzetközi Űrállomásra való repülésre. A Roszkoszmosz azt tervezi, hogy a fehérorosz féllel megvitatja a további lépéseket annak érdekében, hogy folytassa a Fehérorosz Köztársaságból érkező jelöltek kiválasztását az ISS-re való repülésre és a fehérorosz űrhajós tudományos repülési programjára. A repülést 2023 őszére tervezik az orosz Szojuz MSz űrhajón. Több mint 100 jelölt közül 29-en kerültek fel a szűkített listára, ezek egyharmada nő. A jelöltekkel szemben számos követelményt dolgoztak ki. 25 és 40 év közötti fehérorosz állampolgárnak kellett lennie, folyékonyan kell beszélnie angolul, felsőfokú végzettséggel kell rendelkeznie fizikából, kémiából, biológiából, matematikából, rakéta- és űrtechnológiából. Az oroszországi űrhajós alakulatba beválasztandó jelöltek névsorát a múlt héten bocsátották a Roszkoszmosz rendelkezésére, majd végül két személy kerül kiválasztásra.

2024-ben orosz űrturista repülhet az ISS-re

„2024-ben orosz űrturista repülhet az ISS-re ”– mondta Dimitrij Loskutov, a Glavkoszmosz vezérigazgatója. Ezt megelőzően az oroszok nem repültek turistaként az ISS-re, kivéve Klim Shipenko rendezőt és Julia Peresild színésznőt, akik a film forgatása alatt egy űrrepülés résztvevői státuszában álltak orbitális pályára. Tisztázta, hogy 2024-ben már csak egy repülési lehetőség van a turisták számára. A járatok folytatásának lehetősége az állomásra és tovább csak akkor merülhet fel, ha döntés születik arról, hogy 2024 után meghosszabbítják-e a szerződést. A Glavkoszmosz ugyanakkor készen áll a Szojuz repülések megszervezésére alacsony Föld körüli pályán anélkül, hogy az állomáshoz csatlakozna. 2021 októberében a Glavkoszmosz előzetes megállapodást kötött négy űrturistával, akik 2024-ben két Szojuz űrhajón repülhetnek.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye