Rövid hírösszefoglaló

Kapcsolódó

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Űrhajók

Balra az Apollo-6 küldetés űrhajóját készítik fel, hogy a...

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Az átállás miatt a napokban lemaradtunk pár hírrel, de most pótoljuk őket.

Orosz tervek 2021-re

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint Oroszország 30 kereskedelmi és civil indítást tervez 2021-re, ebben benne vannak a Francia Guayanáról történő Szojuz indítások is. A következő indítás a Progressz MSz-16 teherűrhajó startja lesz február 15-én Bajkonurból.

Cygnus visszatérés

93 napig tartó küldetése után tegnap lecsatlakozott a Cygnus-14 (SS Kalpana Chawla) teherhajó a Nemzetközi Űrállomásról. A Cygnus még két hétig Föld körüli pályán marad, ahol különböző tudományos kísérleteket végeznek el rajta.

A CRS-21 Cargo Dragonja január 11-én válik majd le, és pár óra múlva már csobban is az Atlanti-óceánban.

Crew-1 hosszabbítás

A NASA a Crew-1 misszió meghosszabbításán gondolkozik. A korábbi tervek szerint május közepén tértek volna vissza, a Crew-2 pedig áprilisban startolna, így biztosítva a folyamatosa amerikai jelenlétet a Nemzetközi Űrállomáson. A Crew-2-t a március végén induló Starliner második tesztútja miatt tolták áprilisra, egy Crew-2 halasztás esetén viszont túl közel kerülnének a Crew-1 visszatéréséhez. Az új tervek szerint a Crew-1 így június 15-ig maradna az ISS-en.

Starship SN9 statikus hajtóműteszt

Tegnap éjjel sikeresnek tűnő statikus hajtóműtesztet (hivatalosan a SpaceX nem kommunikálja ezeket a teszteket) végzett el a SpaceX Boca Chicában a Starship SN9-el. Csütörtökre van még útlezárás, akkor egy újabb statikus tesztet várhatunk, péntektől vasárnapig pedig akár a repülésre is sor kerülhet, ugyanis légtérzár is lesz Boca Chicában. Az SN9 valószínűleg az SN8 12.5 kilométeres repülését ismétli majd meg – reméljük ezúttal sikeres landolással.

Rocket Lab következő misszió

A Rocket Lab következő küldetésére január 16-tól kerülhet sor, amely egy dedikált misszió lesz az „OHB Group” nevű cégnek. Az indításra 10 napos indítási ablakot jelöltek ki, a küldetés neve pedig „Another One Leaves The Crust”, vagyis „Egy Újabb Hagyja El A Kérget”.

SLS green run teszt

Január 17-én kerülhet sor az első SLS rakéta teljes hajtóműtesztjére a NASA Stennis Űrközpontjában. A „green run” teszt több hónapos csúszásban van különböző problémák miatt, de ezúttal talán láthatjuk, ahogy a 4 db RS-25 hajtóművet begyújtják, és egy indításnak megfelelő 493 másodpercig üzemeltetik. A főpróbára már sor került a napokban (wet dress rehearsal), ekkor egy szelep korábban állt le a tervezettnél, de a hibát orvosolták azóta és a szakemberek sikernek minősítették a főpróbát.

Falcon-9 Turksat indítás

Ma éjjel a SpaceX megkezdi az évet, mely egyben 2021 első indítása is lehet.

Egy Falcon-9 rakéta a török Turksat 5A komnunikációs műholdat juttatja majd fel a floridai LC-40 indítóállásról. Az indításra magyar idő szerint péntek éjjel 02:28-kor kerülhet sor, a B1060.3 jelű első fokozatnak pedig ez lesz a negyedik útja.

Dark mode powered by Night Eye